SiGledal, 26. 10. 2022

Natečaj za izbor treh novih dramskih besedil v okviru gledališkega projekta Sence pandemije: skriti glasovi

Zagrebško gledališče mladih, Festival Borštnikovo srečanje in Beograjsko dramsko gledališče razpisujejo natečaj za nova dramska besedila v okviru projekta Sence pandemije: skriti glasovi.
:
:

Splošni pogoji:

  • Na natečaj se lahko prijavijo osebe ženskega spola s stalnim prebivališčem v državah Evropske Unije ter v državah, ki so vključene v program Ustvarjalna Evropa (Islandija, Norveška, Albanija, Bosna in Hercegovina, Severna Makedonija, Črna gora, Srbija, Gruzija, Moldavija, Ukrajina, Tunizija, Armenija, Kosovo*).
  • Vsaka avtorica lahko prijavi izključno eno izvirno dramsko besedilo.
  • Prijavljeno besedilo ne sme biti objavljeno ali v kakršnikoli obliki že izvedeno.
  • Besedilo mora biti napisano v hrvaškem, srbskem ali slovenskem jeziku.
  • Natečaj ni anonimen, avtorice besedilo ob oddaji opremijo z osebnimi podatki, vendar pa bo strokovna žirija besedila izbirala pod anonimno oznako (besedila bodo pred obravnavo anonimizirana).
  • Besedila v hrvaškem, srbskem ali slovenskem jeziku je potrebno poslati v Word ali PDF formatu na e-naslov: shadow.pandemic@zekaem.hr.
  • Izbrana besedila bodo prevedena v angleščino, njihove končne različice pa bodo objavljene na spletni strani projekta.
  • Izbrana besedila bodo nagrajena v bruto znesku 4.400 eur.
  • Z avtorico izbranega besedila bo sklenjena pogodba o avtorskem sodelovanju.

Izbor nagrajenih in v okviru projekta uprizorjenih treh besedil opravila strokovna žirija v naslednji sestavi: Vilma Štritof (SNG Maribor – Festival Borštnikovo srečanje), Rok Andres (SNG Maribor – Festival Borštnikovo srečanje), Biljana Srbljanović BDP), Tanja Šljivar (BDP), Tomislav Zajec (ZKM), Selma Spahić (ZKM), Ivana Vuković (dramaturginja projekta).

Dramska besedila naj temeljijo na široko zastavljeni temi o zlorabljenih in zapostavljenih ženskah v času pandemije Covid-19

Natečaj je odprt do 18. januarja 2023 do polnoči, rezultati bodo objavljeni najkasneje 28. februarja 2023 na spletni strani projekta Shadow Pandemic.

V začetku prihodnjega leta bodo predstavili izbor nagrajenih besedil, ki bo preveden v angleški jezik in objavljen na spletni strani projekta. Gledališka uprizoritev v režiji Selme Spahić bo javnosti predstavljena pomladi 2024, po premiernih uprizoritvah v partnerskih gledališčih načrtujejo dve gostovanji v tujini (Poljska, Češka).

Več informacij in tematska priporočila najdete v priponki (Natečaj Shadow Pandemic) in na spletni strani Festivala Borštnikovo srečanje (povezava). 

FBS, ZKM, Sence pandemije

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 30. 7. 2019
Vladimir Jurc in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju
Andraz Polončič Ruparčič, SiGledal, 6. 4. 2012
»Imam nepopisno nelagoden občutek, da tavamo«
Irina Lešnik, SiGledal, 30. 3. 2011
Krizni, toda zanimiv čas