SiGledal, 26. 10. 2022

Natečaj za izbor treh novih dramskih besedil v okviru gledališkega projekta Sence pandemije: skriti glasovi

Zagrebško gledališče mladih, Festival Borštnikovo srečanje in Beograjsko dramsko gledališče razpisujejo natečaj za nova dramska besedila v okviru projekta Sence pandemije: skriti glasovi.
:
:

Splošni pogoji:

  • Na natečaj se lahko prijavijo osebe ženskega spola s stalnim prebivališčem v državah Evropske Unije ter v državah, ki so vključene v program Ustvarjalna Evropa (Islandija, Norveška, Albanija, Bosna in Hercegovina, Severna Makedonija, Črna gora, Srbija, Gruzija, Moldavija, Ukrajina, Tunizija, Armenija, Kosovo*).
  • Vsaka avtorica lahko prijavi izključno eno izvirno dramsko besedilo.
  • Prijavljeno besedilo ne sme biti objavljeno ali v kakršnikoli obliki že izvedeno.
  • Besedilo mora biti napisano v hrvaškem, srbskem ali slovenskem jeziku.
  • Natečaj ni anonimen, avtorice besedilo ob oddaji opremijo z osebnimi podatki, vendar pa bo strokovna žirija besedila izbirala pod anonimno oznako (besedila bodo pred obravnavo anonimizirana).
  • Besedila v hrvaškem, srbskem ali slovenskem jeziku je potrebno poslati v Word ali PDF formatu na e-naslov: shadow.pandemic@zekaem.hr.
  • Izbrana besedila bodo prevedena v angleščino, njihove končne različice pa bodo objavljene na spletni strani projekta.
  • Izbrana besedila bodo nagrajena v bruto znesku 4.400 eur.
  • Z avtorico izbranega besedila bo sklenjena pogodba o avtorskem sodelovanju.

Izbor nagrajenih in v okviru projekta uprizorjenih treh besedil opravila strokovna žirija v naslednji sestavi: Vilma Štritof (SNG Maribor – Festival Borštnikovo srečanje), Rok Andres (SNG Maribor – Festival Borštnikovo srečanje), Biljana Srbljanović BDP), Tanja Šljivar (BDP), Tomislav Zajec (ZKM), Selma Spahić (ZKM), Ivana Vuković (dramaturginja projekta).

Dramska besedila naj temeljijo na široko zastavljeni temi o zlorabljenih in zapostavljenih ženskah v času pandemije Covid-19

Natečaj je odprt do 18. januarja 2023 do polnoči, rezultati bodo objavljeni najkasneje 28. februarja 2023 na spletni strani projekta Shadow Pandemic.

V začetku prihodnjega leta bodo predstavili izbor nagrajenih besedil, ki bo preveden v angleški jezik in objavljen na spletni strani projekta. Gledališka uprizoritev v režiji Selme Spahić bo javnosti predstavljena pomladi 2024, po premiernih uprizoritvah v partnerskih gledališčih načrtujejo dve gostovanji v tujini (Poljska, Češka).

Več informacij in tematska priporočila najdete v priponki (Natečaj Shadow Pandemic) in na spletni strani Festivala Borštnikovo srečanje (povezava). 

FBS, ZKM, Sence pandemije