STA, 23. 1. 2014

Našli rokopis komedije Lopa de Vege iz 17. stoletja

V španski nacionalni knjižnici so našli neobjavljeno, 400 let staro delo španskega dramatika Lopa de Vege z naslovom Mujeres y Criados (Ženske in služabniki). Romantično komedijo, ki je veljala za izgubljeno, je Lope de Vega spisal na vrhuncu svoje gledališke kariere v začetku 17. stoletja.
:
:

Avtentičnost 56 strani dolgega rokopisa je potrdil Alejandro Garcia Reidy, član raziskovalne skupine dela Lopa de Vege na univerzi v Barceloni. Delo je mogoče videti tudi na spletu, še letos pa bo v produkciji Fundacije Siglo de Oro, zaživelo tudi na odrskih deskah, piše francoska agencija AFP.

V ospredju komedije je zgodba dveh sester iz Madrida - Violante in Luciane ter njunih skrivnih ljubimcev Claridana in Teodorja, od katerih je eden natakar, drug pa tajnik grofa Prospera. Težave se pojavijo, ko se v njihovih življenjih znajdeta še grof Prospero, ki zasleduje Luciano ter bogataš Don Pedro, ki snubi Violanto - z dovoljenjem njenega očeta.

Lope de Vega, ki je igro spisal v letih 1613-1614, jo je leta 1618 uvrstil na svoj seznam del, a se je pozneje izgubila. Kot pravijo v raziskovalni skupini, je odkritje izjemnega pomena.

Španska nacionalna knjižnica je rokopis pridobila leta 1886, ko je kupila knjižnico iz kraja Osuna, še piše AFP.

Lope de Vega