STA, 28. 9. 2023

Slogi odslej s stalno razstavo na gradu Turjak

Slovenski gledališki inštitut (Slogi) širi svojo dejavnost na grad Turjak, v katerem so v četrtek, 28. septembra, odprli stalno razstavo z naslovom Mejniki gledališke igre. S postavitvijo želijo obiskovalcem približati igralsko umetnost z vso raznovrstnostjo preteklih igralskih udejanjanj in jim ponuditi individualno izkušnjo občutenja gledališke igre.
:
:

Foto: Arhiv SLOGI

Osrednji prostor, v katerega najprej vstopijo obiskovalke in obiskovalci, je improvizirana gledališka dvorana, iz katere se napotijo po drugih prostorih, v katere jih prek posnetka sprejmeta igralca Sara Dirnbek in Blaž Šef, ki jim predstavita posamična razstavna poglavja.

Do vsebin lahko obiskovalci dostopajo prek tabličnih računalnikov, medtem ko je zgodovinski prelet predstavljen v obliki projekcije na osrednjem delu razstavnega prostora oziroma na "odru" gledališke dvorane.

Na razstavi so na ogled izbrani fotografski, zvočni in avdio-vizualni posnetki, ki jih hranijo v zbirkah Slogija. Ob sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) ter s slovenskimi gledališkimi hišami in producenti pa pomemben prispevek k razstavi predstavlja tudi sodelovanje s Tonetom Stojkom, ki hrani bogat arhiv videoposnetkov predstav, so zapisali na inštitutu.

V t.i. zaodrju dvorane so v poglavju Razmisleki, spomini in anekdote predstavljeni odlomki iz različnih pogovorov z gledališkimi ustvarjalci, ki, kot so zapisali v Slogiju, na svoj način prispevajo k ohranjanju gledališke igre.

Začetki sodelovanja Slogija z upravljavcem gradu Turjak segajo v leto 2020, ko je Slogi pod vodstvom tedanje direktorice Mojce Jan Zoran sklenil dogovor o partnerstvu z oblikovalcem in ljubiteljskim slikarjem Marjanom Platovškom, ki se je odločil, da se velikanom gledališke igre pokloni z izdelavo njihovih portretov. Prva serija so bili portreti prejemnic in prejemnikov Borštnikovega prstana, ki so bili predstavljeni v okviru Borštnikovega srečanja. Slike nastajajo po predlogi fotografij Marka Modica, ki že vrsto let fotografira za Slogi, in drugih fotografov. Stalno postavitev je razstava Platovškovih slik doživela prav na gradu Turjak in se sproti dopolnjuje.

Tako je Slogi prek Platovška vzpostavil kontakt z upravljavcem gradu Turjak Jožetom Zalarjem, ki je ponudil prostor za postavitev stalne razstave s področja gledališča. Gre za prehodni prostor, ki je neposredno povezan s hodnikom, kjer so razstavljene Platovškove slike.

"Četudi je sodelovanje med Slogijem in upravljavcem gradu Turjak rezultat srečnih okoliščin, pa je povezava državnega muzeja, ki skrbi za ohranjanje in predstavljanje materialne in nematerialne dediščine slovenske gledališke zgodovine, s kulturnim spomenikom državnega pomena vsaj nekoliko tudi gledališke narave. Grad Turjak je bil namreč dolgo v lasti rodbine Auersperg, znane po podpori, ki jo je namenjala umetnosti," so še zapisali na inštitutu.

Slogi ob razstavi avtorice in kustosinje Ane Perne pripravlja tudi javna vodstva. Prvo bo v soboto, 7. oktobra, ob 17. uri, so povedali na inštitutu.

SLOGI

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16

Povezani dogodki