STA, 18. 11. 2016

Oblikovalsko društvo za življenjsko delo nagradilo Meto Hočevar

Društvo oblikovalcev Slovenije je priznanje za življenjsko delo letos namenilo arhitektki, scenografki, kostumografki in režiserki Meti Hočevar. Na včerajšnji prireditvi v Cankarjevem domu so podelili še sedem priznanj, poimenovanih oblikovalski dosežek, častno članstvo pa je prejela umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Maja Kržišnik.

Meta Hočevar / Foto: Anže Malovrh, STA

Meta Hočevar je v gledališču kot scenografka začela delati v začetku 70. let minulega stoletja. Njene scenografije so vzbudile pozornost s svežim pristopom, umikom od tradicije in novim razumevanjem prostora, ki ga je osvobodila dekorativnosti in ga postavila ob bok sodobni likovnosti druge polovice 20. stoletja.

Pot celostnega razumevanja gledališkega je nadgradila z oblikovanjem kostumografije ter kot režiserka v več uprizoritvah v Sloveniji in tujini. Med drugimi je sodelovala z gledališči v Gradcu, Kölnu, Dunaju, Moskvi, predstavila se je tudi na več festivalih, med drugim na Dunajskih slavnostnih tednih in Mittelfestu v Čedadu.

Bila je nosilka predmeta scenografija na Akademiji za radio, film in gledališče v Ljubljani. Prejela je številne nagrade in priznanja, med njimi Prešernovo nagrado.

Društvo oblikovalcev Slovenije je letos priznanja podelilo devetič. Zaradi velikega števila prispelih del in kakovosti večine ter njihove izenačenosti se je žirija odločila, da tokrat glavnega priznanja oblikovalski presežek ne podeli. Namesto tega je sedmim najboljšim delom podelila priznanje oblikovalski dosežek.

Žirijo so sestavljali Mateja Panter, Nataša Šušteršič, Petra Černe Oven, Jurij Dobrila in Peter Jamšek.

Meta Hočevar, Društvo oblikovalcev Slovenije