Prešernovo gledališče Kranj, 11. 4. 2012

Nagrajenci 42. tedna slovenske drame

Žirija za Šeligovo nagrado je izbrala najboljšo predstavo tekmovalnega sporeda, izmed petih nominiranih besedil je žirija za Grumovo nagrado določila tudi letošnjega prejemnika. Po zadnji predstavi včeraj zvečer je znana tudi predstava, ki prejme nagrado občinstva. Nagrade so bile podeljene nocoj ob 20. uri, na sklepni slovesnosti 42. tedna slovenske drame v Prešernovem gledališču Kranj.

Foto: Primož Ekart

ŠELIGOVO NAGRADO za najboljšo predstavo 42. tedna slovenske drame po izboru žirije prejme predstava:
Simona Semenič: ZGODBA O NEKEM SLASTNEM TRUPLU ALI GOSTIJA ALI KAKO SO SE ROMAN ABRAMOVIČ, LIK JANŠA, ŠTIRIINDVAJSETLETNA JULIJA KRISTEVA, SIMONA SEMENIČ IN INICIALKI Z. I. ZNAŠLI V OBLAČKU TOBAČNEGA DIMA v režiji Primoža Ekarta in produkciji Zavoda Imaginarni.

Strokovna žirija v sestavi predsednica Tatjana Ažman, dramaturginja, ter člana Tanja Lesničar-Pučko, kritičarka in publicistka, in Igor Ružić, kritik in publicist, je ocenjevala osem predstav, ki jih je v tekmovalni program izbrala selektorica Amelia Kraigher.

V obrazložitvi nagrade  je zapisala:
»Predstava z dolgim naslovom Zgodba o nekem slastnem truplu ali … je projekt, ki salonsko inačico katere koli ideologije vzpostavlja kot nekaj neznosno prozornega. Njene učinke namreč neposredno kritizira, a jih hkrati nevsiljivo postavlja pred nas. Gre za intimno gledališko izkušnjo, univerzalno in hkrati osebno, njena največja odlika pa ni v preizkušenem receptu približevanja občinstva in odra, temveč v bolj neposrednem odnosu gledališke resnice z resnicami sveta, ki jih iz konvencionalnega avditorija danes ne uspemo več spoznati. Zgodba o nekem slastnem truplu ali …  je hommage minljivosti in je krik po življenju, po tej temeljni pravici, ki se je v zahodnem miselnem svetu izgubila sama v sebi.

Na »odru«, ob veliki kuhinjski mizi, postavljeni v središče »malo« meščanske jedilnice, se pred majhno skupino gledalcev odigra ritual svojevrstnega kanibalizma, vpet v detajlno izrisano in gibko dramsko besedilo. Prizorišče je očiščeno tesnih okvirov scenske in kostumske opreme, igra protagonistov pa je vselej nadzorovana, jasno dramaturško in režijsko vpeta v dogodek, v njem dosledno vztraja, a nas obenem nikoli ne namerava povsem zapeljati. Komorna, pretresljiva, izčiščena in globoko izpovedna predstava, ki zanjo tudi gledalci prispevamo svojo odgovornost in svoje ime.«

***
NAGRADO SLAVKA GRUMA 2012 za najboljše novo izvirno dramsko besedilo prejme:
Vinko Möderndorfer za besedilo VAJE ZA TESNOBO.

Žirija v sestavi dramaturginja Diana Koloini (predsednica) ter člani režiser in dramaturg Alen Jelen, dramaturginja Martina Mrhar, igralka Vesna Pernarčič in dramaturg in teatrolog dr. Tomaž Toporišič je ocenjevala 39 besedil, ki so prispela na letošnji natečaj, in tri besedila, ki so bila za nagrado nominirana na lanskem festivalu in so ostala v konkurenci za nagrado.

Žirija je v obrazložitvi nagrade zapisala:
»Na natečaj za nagrado Slavka Gruma, ki ga vsako leto razpisuje Prešernovo gledališče Kranj v okviru festivala Teden slovenske drame, je letos prispelo 39 besedil. Strokovna žirija  je upoštevala  tudi tri besedila, ki so bila za nagrado nominirana na lanskem festivalu.

Festival Tedne slovenske drame je letos prvič razpisal tudi anonimni natečaj za nagrado za mladega dramatika, v katerem lahko sodelujejo besedila avtorjev, starih do 30 let. Prispeli sta samo dve besedili, ki sta bili že objavljeni, zato je bilo članom žirije znano, da je avtorica obeh besedil ista. Ker strokovna žirija meni, da je bila nagrada ustanovljena z namenom, da spodbudi mlade avtorje ter vzpostavi poseben prostor za njihovo konfrontacijo in vrednotenje, nagrade letos ni podelila, predlaga pa, naj bo prihodnje leto razpis v javnosti bolj izpostavljen, saj je iz poznavanja razmer znano, da se s pisanjem dramatike ukvarja veliko mladih (tudi v okviru šolanja in različnih delavnic).

Strokovna žirija se je soglasno odločila, da nagrado Slavka Gruma 2012 podeli Vinku Möderndorferju za besedilo Vaje za tesnobo.

Vaje za tesnobo, podnaslovljene kot »igra o današnjih dneh«, zarežejo v psihopatologijo sedanjosti z izjemno ostrino. So hkrati aktualna in izjemno tehnično izbrušena igra, v kateri pred nami teče svet v vratolomnem tempu montaže dramskih atrakcij, skozi katere pronica banalen, a hkrati že kar boleč vsakdan. Situacije se prepletajo, stopnjujejo v nekakšnem novodobnem neoliberalnem vsakdanjiku, za katerega je značilen na videz neopazen, a usoden ritual: skoraj obredne prošnje kadroviku za službo; izvajanje vaj tantrične joge za bolj samozavesten spopad z realnostjo; brezkompromisno stvaren odnos starejšega in mlajšega tovarniškega delavca; »mož v obleki«, ki »fantu v obleki« obljublja provizijo in delnice podjetja, če mu za eno noč odstopi svoje dekle, itn. Vaje za tesnobo brez tančic in olepšav odstirajo krvavo meseno tkivo vsakdana, v katerem  je kupljivo vse, vključno s telesom iz mesa in krvi.
Preplet vsakdanje krutih odnosov, v katerih se spletata ekonomija telesa in kapitala, učinkuje presenetljivo znano, tako da ne ugotavljamo več, da bi bil to lahko tudi svet okoli nas, ampak smo zgroženi ob grotesknosti samopodobe oziroma samorazgaljenja neke tranzicijske nacije, ki je gotovo tudi ali predvsem slovenska. Tekstura Vaj za tesnobo je izjemno gosta, vase komajda pripusti kak žarek svetlobe. A takšno je tudi gledališče sveta, ki ga živimo vsak dan.«

***
NAGRADO OBČINSTVA na 42. tednu slovenske drame prejme predstava:
Simona Semenič: ZGODBA O NEKEM SLASTNEM TRUPLU ALI GOSTIJA ALI KAKO SO SE ROMAN ABRAMOVIČ, LIK JANŠA, ŠTIRIINDVAJSETLETNA JULIJA KRISTEVA, SIMONA SEMENIČ IN INICIALKI Z. I. ZNAŠLI V OBLAČKU TOBAČNEGA DIMA v režiji Primoža Ekarta in produkciji Zavoda Imaginarni.

V konkurenci za nagrado občinstva so bile vse predstave iz tekmovalnega, spremljevalnega in mednarodnega programa. Najvišjo oceno občinstva je prejela predstava Zgodba o nekem slastnem truplu ali Gostija ali …., in sicer 4,9. Omenjena predstava je tako dvojna nagrajenka letošnjega festivala.

***
Nagrade so podelili:

  • Dr. Žiga Turk: minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport  je podelil Grumovo nagrado
  • Mohor Bogataj, župan Mestne občine Kranj je podelil nagrado občinstva
  • Sebastjan Vagaja, direktor Službe za poslovne uporabnike Telekoma Slovenije bo podelil Šeligovo nagrado – Telekom Slovenije je letos pokrovitelj Šeligove nagrade.

Sklepno slovesnost z naslovom: KAKO BESEDA MESO POSTANE je režirala Neda Rusjan Bric, sodelujejo pa Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek, Miha Rodman, Jelena Ždrale, Nino De Gleria, Nastja Bremec in Michal Rynia.

Povezava: Spletna stran Tedna slovenske drame

TSD, Nagrada Slavka Gruma, Nagrade TSD, Vinko Möderndorfer

Gost

Čestitke!!!!!

12. 4. 2012

Gost

Bravo!

12. 4. 2012