Janez Vencelj, Prešernovo gledališče Kranj, 2. 9. 2011

Sezona 2011/2012 v Prešernovem gledališču Kranj

Sezono 2010/2011 so zaznamovale produkcije, ki so zahtevale veliko umetniškega, organizacijskega in tehničnega truda celotnega gledališča. Ta pa ni bil zaman, saj smo že konec maja izpolnili vse obveznosti do abonentov, več kot 80-krat gostovali, uspešno izvedli 41. teden slovenske drame, pa tudi v umetniškem smislu dosegli potrditev s tremi prejetimi nagradami ter dvema povabiloma v tekmovalni program letošnjega Borštnikovega srečanja (Lovske scene iz Spodnje Bavarske in Jakob Ruda).

foto Tania Mendillo

Repertoar nove sezone namesto običajnih štirih sestavlja kar pet premier, saj prva uprizoritev, Proti severnemu vetru Daniela Glattauerja v režiji Alena Jelena, nastaja v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj. V sezoni 2011/2012 bomo posebno pozornost namenili gimnazijcem, ki imajo v tem šolskem letu v programu maturitetnega eseja kar štiri dramska dela. Eno izmed njih, komedijo Vinka Möderndorferja Limonada slovenica (v avtorjevi režiji), bomo premierno uprizorili v prvi polovici decembra, prav tako pa bomo igrali tudi Gogoljevega Revizorja, uprizorjenega v sezoni 2009/2010.

V lahkotnejši del letošnjega repertoarja spada še burleska Seana O'Caseya Konec začetka v režiji Matjaža Pograjca. Za ravnotežje pa bosta na repertoarju naslednje sezone poskrbeli radikalna drama Martina Crimpa Kako jemati njeno življenje v režiji Jerneja Lorencija in umetniško vznemirljiva postavitev Treh sester Antona Pavloviča Čehova, ki jo bo režiral Oliver Frljić. Več o predstavah nove sezone si lahko preberete v programski knjižici in na naši spletni strani.

V tej sezoni bomo odprli vrata prenovljene dvorane. Obnovo je pod vodstvom Draga Cerkovnika skoraj v celoti izvedla tehnična ekipa gledališča z izjemno skromnimi sredstvi (okoli 25.000 EUR). Obnovili smo opaže, zamenjali stenske obloge, prebarvali zidove, zamenjali tla, električno napeljavo in stole. Obnovili smo tudi odrske deske, saj smo jih zbrusili in na novo pobarvali. Dvorana bo prve obiskovalce sprejela 17. septembra, ko bomo premierno uprizorili dramatizacijo uspešnice Proti severnemu vetru Daniela Glattauerja; to bo tudi prva uprizoritev tega priljubljenega romana o spletnem dopisovanju v Sloveniji.

Po neprijetnih dogodkih, povezanih z neuspelim razpisom za direktorja, je Mestna občina Kranj spomladi 2011 objavila nov razpis in svet Mestne občine Kranj je za novo direktorico Prešernovega gledališča imenoval Mirjam Drnovšček, ki je v vmesnem obdobju opravljala delo vršilke dolžnosti direktorja, pred tem pa je bila v Prešernovem gledališču vodja marketinga in stikov z javnostjo. V novi sezoni se bosta igralskemu ansamblu pridružila nova člana, Aljoša Ternovšek in Borut Veselko, in tako zapolnila nezasedeni igralski mesti. 

Nekoliko smo prenovili tudi abonmajski sistem Prešernovega gledališča. Redni abonma je ostal nespremenjen, Super veseli in Super resni abonma pa bo nadomestil abonma Plus +, ki imetnikom omogoča, da si med štirimi razpisanimi gostujočimi predstavami sami izberejo, koliko uprizoritev in katere si bodo ogledati. Uvedli smo 40-odstotni popust za mlade do 26. leta ne glede na njihov status, z družinskim popustom pa tretjemu in vsem nadaljnjim članom gospodinjstva ponujamo abonma po polovični ceni. Ker je letošnji repertoar PG Kranj usklajen s programom maturitetnega eseja 2012, smo oblikovali tudi maturantski abonma, ki ga bomo dijakom ponudili v sodelovanju s srednjimi šolami.

V sezoni 2011/2012 bo potekal že 42. teden slovenske drame. Povabilo za prijavo predstav je že objavljeno na spletni strani in v programski knjižici, prav tako tudi razpis za letošnjo Grumovo nagrado. Novost 42. festivala pa je nagrada za mladega dramatika, ki bo namenjena avtorjem mlajšim, od 30 let.

Eno od temeljnih poslanstev TSD je tudi promocija slovenske dramatike v tujini in prav temu bo po mnenju nove direktorice treba posvetiti še več energije. Ena od že utečenih poti je prevajanje in objavljanje nagrajenih dramskih besedil, druge pa vodijo predvsem prek aktivnega sodelovanja s podobnimi festivali v tujini. Ob koncu lanske sezone smo že naredili prve korake – direktorica Mirjam Drnovšček je obiskala festival Dnevi sodobne bolgarske drame, ki je potekal v mestu Šumeni v Bolgariji, ter Dneve sodobne dramatike v Tobolsku v Rusiji, kjer so pripravili bralne uprizoritve dram Razred Matjaža Zupančiča, Konec Atlasa Žanine Mirčevske ter 5fantkov.si Simone Semenič, dramaturginja in vodja umetniškega ansambla Marinka Poštrak pa je obiskala Sterijevo pozorje v Novem Sadu. Aktivno povezovanje je že obrodilo sadove, saj bodo novembra v Rusiji prvič uprizorili slovensko dramo, in sicer Zupančičev Razred, veliko zanimanje pa je tudi za uprizoritev dela 5fantkov.si v obliki radijske igre; v enem manjših moskovskih gledališč razmišljajo o uprizoritvi drame Konec Atlasa, na Sterijevem pozorju pa so stekli pogovori glede skupne organizacije delavnic dramskega pisanja.

Pot za naslednjo sezono je začrtana in obeta veliko novih pogledov za gledalce in vse, ki delujejo in sodelujejo z našim gledališčem.

(Janez Vencelj)