STA, 1. 6. 2010

Nagrajena Dama s kamelijami

Gledališko-plesna predstava Dama s kamelijami v režiji Igorja Jelena in v produkciji Plesnega teatra Igen Celje je na 13. sarajevskem festivalu Teatarfest, ki je potekal med 21. in 29. majem, mednarodno žirijo prepričala z najboljšim dramaturškim konceptom.
:
:

Na festivalu se je predstavilo deset avtorskih projektov umetnikov iz 13 držav, ki s svojo estetiko oblikujejo širok diapazon eksperimentalnega in raziskovalnega teatra, piše na strani festivala.

Žirijo so sestavljali novinar in pisatelj iz Sarajeva Miroslav Pilj, dramaturg in režiser Muhammadreza Farzad iz Teherana in sarajevski skladatelj in pisec glasbe Mersid Ramičević. Poleg nagrade za najboljši dramaturški koncept so podelili še nagrado za najboljši igralski ansambel in železnega kozoroga (gvozdeni jarac) za najboljšo predstavo. Kot najboljšo igralsko zasedbo so ocenili rusko gledališče iz Perma "U Mosta", železnega kozoroga pa so dodelili gledališču "Zaches Teatro" iz Firenc.

Plesna predstava Dama s kamelijami, sodobna različica Dumasove drame o mladi pariški kurtizani in njeni tragični usodi, se dotika razklanosti med družbeno sprejemljivim in narekom srca. Alexandre Dumas (1824-1895) je v besedilu aktualiziral nemoč preseganja socialnih razlik in vanj vpel kritiko meščanske družbe. Režiser je pri snovanju predstave sledil dogodkom, ki so že v 40-ih letih razburjali pariške moraliste.

V vlogi dame nastopa Mojca Majcen, ob njej pa še Zoran Lešič, Tara Jeršič, Katja Verdev in Pia Robida. Pod koreografijo za predstavo se podpisujeta Jelen in Majcnova, dramaturginja predstave je Mirjana Blaževič Lešič, kostume je oblikoval Peter Thaler, scenografijo pa Tomo M. Tomič.

Teatarfest, Igen, BiH, Sarajevo