SiGledal, 5. 10. 2021

Nagrado tantadruj za življenjsko delo prejme Ivo Barišič

Slavnostna podelitev primorskih gledaliških nagrad tantadruj bo v četrtek, 7. oktobra 2021, ob 20.00 na velikem odru SNG Nova Gorica. Na slavnostni večer bo ansambel SNG Nova Gorica premierno uprizoril družinski glasbeno-vizualni spektakel Čriček in temačni občutek nizozemskega literarnega zvezdnika Toona Tellegena v režiji Ivane Djilas.

Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Poleg nagrade za življenjsko delo (člani žirije so Ingrid Kašca Bucik, Nataša Sosič Fabjan in Bine Matoh) bomo podelili tudi nagrade za predstavo v celoti, igralsko stvaritev in gledališki dosežek (člani žirije so Andraž Gombač, Ivana Zajc in Gojmir Lešnjak). Nagrajenci bodo razkriti na slavnostni podelitvi.

Primorsko gledališko nagrado tantadruj so pred enajstimi leti ustanovila tri primorska gledališča (SNG Nova Gorica, Gledališče Koper in SSG Trst), da bi z njo zaznamovali delo posameznih ustvarjalcev, ki spodbujajo umetniško rast in razvoj gledališke umetnosti.

Iz utemeljitve nagrade tantadruj 2021 za življenjsko delo:

Ivo Barišič je nedvomno ena najbolj prepoznavnih primorskih gledaliških osebnosti. V dolgoletni igralski karieri je s svojimi izvirnimi kreacijami in izrazito samosvojo prezenco plemenitil ne samo slovenski gledališki, ampak tudi filmski prostor. Poleg številnih nagrad za posamezne vloge je za obsežen in umetniško presežen igralski opus prejel odličje Marija Vera za življenjsko delo (2013) Združenja dramskih umetnikov Slovenije in nagrado za življenjsko delo Ita Rina (2021) Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev. Na gledališki oder je prvič stopil kot Princ Dobromil leta 1969, ko je novogoriško gledališče postalo profesionalna institucija. In nato je bil skoraj pol stoletja dobri in mili Igralec, eden najbolj ustvarjalnih članov Primorskega dramskega gledališča, ki je spričo izjemnih dosežkov umetniškega ansambla preraslo v institucijo nacionalnega pomena.

Ivo Barišič, tantadruj

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 20. 12. 2020
Gledališki festivali v letu 2020