Nagib, 14. 11. 2018

Nagib napoveduje 5. sezono sodobnih uprizoritvenih umetnosti

Nagib v sodelovanju s festivalom Drugajanje napoveduje novo predstavo "Staging a Play: Antigona" hrvaškega koreografa in izvajalca Matije Ferlina ter hkrati najavlja novi, že peti celoletni program oziroma sezono, ki iz “Nagiba na oder” in pogovorne ter razstavne platforme “Razstavljanja predstav” prehaja k novim oblikam kuratorsko-teoretskih srečanj in ustvarjalnih procesov, povezanih znotraj koncepta "zavrženih". Nagib se počasi približuje svoji petnajsti obletnici obstoja, ki jo bodo, na eni strani, zaznamovale trenutne družbene problematike, tj. politike beguncev in drugih, ob rob potisnjenih manjšin, ter, na drugi strani, novi rezi in zavrnitve, ki smo jih bili letos deležni.
:
:

Foto: Andi Bančić

Nagib je bil ustanovljen leta 2005 kot  takrat prvi mednarodni festival eksperimentalnega giba in sodobnega plesa v štajerski regiji. Že od same ustanovitve naprej se je (na)gibal skozi različne estetske in vsebinske zasnove večdnevnega festivalskega druženja, nato je koncept festivala zamenjal s konceptom parkourja in se poglobil v ustvarjalne procese ter s tem drugo največje mesto postavili kot umetniško vadbeno polje. V zadnji “štiriletki” pa je enkratno dogajanje prestrukturiral v celoletni program kot prvi poskus oziroma kot prvo sezono sodobnih uprizoritvenih umetnosti v Mariboru nasploh do sedaj. Nagib si je vseskozi prizadeval za zapolnitev programskega manka v drugem največjem mestu ter v to aktivno vključeval publiko kot pomembnega kritičnega akterja, za kar je tudi razvijal vrsto formatov – od radijskih zapisov, kritiške šole pisanja, do letošnje platforme “Razstavljanja predstav”, to pa z namenom, da bi se na raznorazne načine premišljevalo tako odrski del oziroma gostujoče predstave in metodolologije ustvarjanja kot tudi odpiralo prostor refleksiji in kritiki.

V dekadi in pol so v Mariboru gostili danes svetovno priznane mednarodne ustvarjalce, nagrajene (lokalne) predstave in njihove avtorje ter mlade in obetavne umetnike. S svojim delovanjem so preizkušali, premišljevali in vzpostavljali nove (produkcijske) oblike ter tako ostajali v nenehnem eksperimentu tako na nivoju vsebine kot politike delovanja. Letošnje (finančne) zavrnitve pa so Nagib potisnile v novo, peto sezono, ki bo preimenovana v “Sezono zavrženih”. Ideja in zasnova je na eni strani posledica kulturnopolitičnih odločitev, poleg tega pa črpa temelje tudi iz zgodnjih začetkov francoskega impresionizma, ko so v drugi polovici 19. stoletja na kritiko francoske kraljeve akademije reagirali bodoči impresionisti ter ustanovili neodvisno razstavo Salon zavrnjenih (Salon des Refusés).

Nagib z novo “Sezono zavrženih” neodvisno sledi liniji povezovanja ter vključevanja v svoje aktivnosti umetniško kot tudi družbeno zavrženih. Na družbeni ravni bo to v okviru pogovorne in razstavne platforme “Razstavljanje predstav”, ki so jo z dijaki Srednje šole za oblikovanje uspešno izpeljali v lanski sezoni in katere rezultat bo razstava, s katero bomo otvorili novo sezono. Poleg dijakov pa bomo v projekt vključili tudi zaintresirane begunce in priseljence, ki bi želeli še naprej razvijati svoja (kreativna) znanja ob obiskovanju predstav ter teoretsko-diskurzivnih srečanj. V sodelovanju z Društvom Terra Vera, ki je s projektom “Dnevna soba”, ki so ga soustvarjali begunci in priseljenci, lani razstavljal tudi v londonskem Tate Modern, bodo v kontekstu sezone zavrženih projekt priključili in nadgradili s pomočjo platforme “Razstavljanje predstav” ter odprli sobo kot tudi kletne prostore Narodnega doma za različne oblike srečevanj, izmenjavo veščin ter skupno so-ustvarjanje. 

Prvi umetniški projekt v liniji zavrženih s strani politike kulture je "Staging a Play: Antigona", v produkciji "zavrženega" Emanata, kjer koreograf in izvajalec Matija Ferlin prevzame vloge vseh protagonistov in njihovih odnosov, izpostavi svoj izvajalski instrument - telo, gib in govor. Predstava bo na sporedu v torek, 27. 11. 2018, ob 19:00, v Veliki dvorani Narodnega doma, to pa v sodelovanju in v okviru festivala Drugajanje. 

Nagib, Drugajanje