STA, 17. 6. 2024

Nagib Brezodra s premislekom o sodobni plesni umetnosti v Mariboru

V Mariboru se v ponedeljek, 17. 6., začenja nova edicija programa Nagib Brezodra. Dvotedensko ustvarjalno-eksperimentalno dogajanje letos daje prostor času domišljije, raziskovanja in preizkušanja ter preizpraševanju produkcijskih kot tudi kulturno-političnih strategij. Prinaša dve lastni produkciji in javni posvet o sodobni plesni umetnosti v Mariboru.
:
:

Foto / oblikovanje Brezodra: Toni Soprano Meneglejte

Brezodra, ki ga prireja mariborsko društvo Nagib, predstavlja modularno obliko festivalske tradicije, ki izhaja iz nekdanjega mednarodnega festivala eksperimentalnega giba in sodobnega plesa. "Organizatorji vidijo festivalizacijo kot nenehen spreminjajoči se koncept, živi organizem in večplastni kuratorski ter ustvarjalni pristop, s katerimi poskušajo presegati meje in okvirje (ustaljenih) produkcijskih oblik posredovanja in delovanja. Spoznanje, da je lahko festivalska platforma tisto, kar se spreminja v dobrobit umetniškim procesom in ni zgolj prikaz že nastalih predstav, je bilo vodilo k iskanju novih festivalskih form in pristopov," pojasnjujejo v društvu.

Nagib tako znotraj celoletnega programa oz. sezone sodobno-plesnih umetnosti snuje zamisel Brezodra "kot vstop v drugačen časovno-prostorski kontinuum ter skupnostni ustvarjalni proces zaznavanja, preizkušanja, premišljevanja in udejanjanja, ki se vsako leto sproti modulira in re-konstruira". "Gre za poskus, ki gledalca_ko vabi v izkustven vpogled v ustvarjalne svetove, metode in (umetniško) delo nasploh, za ustvarjalce_ke pa odpira možnosti alternativnih oblik produkcije," dodajajo.

Letošnje dogajanje Brezodra se bo začelo v ponedeljek, 17. 6., ob 19. uri z otvoritvenim nastopom umetnice Toni Soprano Meneglejte, naslovljenim Nazaj doma. Obiskovalci bodo natančno lokacijo dogodka izvedeli naknadno, po prijavi nanj.

V četrtek, 20. 6., bo v Kulturnem inkubatorju javni posvet o sodobni plesni umetnosti v Mariboru v sodelovanju z Društvom za sodobni ples Slovenije, Mestno občino Maribor in Zavodom PIP - Pravnim in informacijskim centrom Maribor. Sodelujoči bodo spregovorili o izzivih sodobne plesne umetnosti in njenih akterjev, o vlogi javnih zavodov, pomenu povezovanja in sodelovanja ter o razvojnih načrtih, ki so jih začrtale razvojne strategije.

V Kulturnem inkubatorju bosta tudi dva gostujoča performansa, ki sta lansko leto nastala pod okriljem Nove pošte (Maska Ljubljana in Slovensko mladinsko gledališče) v sklopu Festivala performansa. Ob 15. uri bo na ogled performans Nataše Živković z naslovom De mortuis nihil nisi bonum (O mrtvih le dobro), ob 19. uri pa performans Barbare Kukovec Sladke skrbi.

Ves čas dogajanja, med 17. in 28. junijem, bo v Kulturnem inkubatorju nastajala prva Nagib produkcija: Nirvana avtorice Petje Golec Horvat in ekipe, ki predstavlja tretjo edicijo performativnih dogodkov pod naslovom Še neznano. Gre za eksperimente, ki raziskujejo vključevanje performativnih praks v format zabav, "kar med drugim predstavlja tudi odziv mestu, ki s svojimi odločitvami klubsko in ustvarjalno življenje ter v skrajnem življenje mladih počasi sili v propad".

Drugo letošnjo Nagib produkcijo predstavlja raziskovalni projekt Anje Bornšek, ki nastaja v sodelovanju Tanzhaus Graz in DACE - Dance Art Critical Ecology, v katerem se umetniško polje raziskovanja ustvarjalke premika po stičnem robu principov somatskih in uprizoritvenih praks. "V tokratni raziskavi se Anja Bornšek skozi somatsko metodo Body-Mind Centering obrača v telo in iz telesa v naravo," sporočajo iz društva.

Nagib, Brezodra, Toni Soprano Meneglejte