STA, 30. 3. 2023

V sklopu Tedna slovenske drame dan nominirancev za mladega dramatika

V dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (Slogi) bo v sklopu 53. Tedna slovenske drame (TSD), ki se je v ponedeljek začel v Prešernovem gledališču Kranj, ob 18. uri potekal dogodek Dan nominirancev – nagrada za mladega dramatika. Nominiranci za mladega dramatika so Manca Lipoglavšek, Iva Š. Slosar in Jaka Smerkolj Simoneti.
:
:

Foto: Arhiv PGK

Manca Lipoglavšek je nominirana za besedilo Zamrzovanje, Iva Š. Slosar za besedilo Kako se smeji papež in Jaka Smerkolj Simoneti za besedilo Pesem ptic v drevesnih krošnjah.

Dan nominirancev za nagrado za mladega dramatika je novost letošnjega festivala TSD in se pridružuje že ustaljenemu dogodku, na katerem se predstavljajo nominiranci za nagrado Slavka Gruma. Z njim želijo utrditi zavest, kako pomembna je skrb za mlade avtorice in avtorje.

Na dogodku bodo v obliki kratkih bralnih uprizoritev v režiji študentke Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) Žive Bizovičar predstavljena nominirana besedila. Brali jih bodo igralci Prešernovega gledališča Kranj Vesna Pernarčič, Darja Reichman, Živa Selan, Jakob Sfiligoj in Aljoša Trnovšek.

Uvode bodo pripravile študentke oddelka za dramaturgijo in scenske umetnosti (DSU) na AGRTF Laetitia Pohl, Flores Oven in Eva Borin Cerjan. Sledil bo pogovor z nominirankama in nominirancem, ki ga bosta vodila Ula Talija Pollak (DSU Agrft) in Gašper Troha (Slogi).

Dogodek Dan nominirancev - nagrada Slavka Gruma bo 6. aprila v veliki gledališki dvorani AGRFT.

53. TSD bo potekal do 7. aprila. Tokratni selektor Rok Bozovičar je za festival izbral sedem predstav za tekmovalni in pet predstav za spremljevalni program.

Festival se bo sklenil s podelitvijo nagrade za najboljše novo slovensko dramsko besedilo, Grün-Filipičevega priznanja za dosežke v dramaturgiji in festivalskih nagrad za najboljšo predstavo ter igralce.

Manca Lipoglavšek, Iva Štefanija Slosar, Jaka Smerkolj Simoneti, Nagrada za mladega dramatika, TSD, Nagrade TSD