STA, 26. 6. 2014

V Stari elektrarni drevi svet skozi šport s Pisto sveta

V Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana bodo drevi ob 20. uri na oder premierno postavili predstavo Pista sveta kolektiva Betontanc. Predstava v režiji Matjaža Pograjca se o vprašanjih zmagovanja pa tudi širše sprašuje skozi šport: "Vsi imamo radi šport zaradi njegove čistosti. Obstajaš samo ti, tvoje telo, pista in tekma."
:
:

Foto: Jure Frelih

Vsi smo ujeti v isto igro, iz katere ni izhoda. Kaj narediti? Se upokojiti? Povedati resnico? Zakaj, se sprašujejo v kolektivu.

"Šport je edina stvar na svetu, ki te postavi na realna tla. Brez olepšav. Vse pove ura, vse pove rezultat. Če si razigran in otročji, se vse skupaj lažje in lepše odvija. Marsikdo si ne upa, ker je upal, da bo že nekako šlo. A nihče ne bo ničesar naredil namesto tebe. To je iluzija. Naj zmaga boljši. Vse je dovoljeno," so zapisali.

Ob tem poudarjajo, da hočejo ljudje vedno več, "torej jim moramo dajati vedno več; biti junaki, za kakršne nas imajo, se žrtvovati, da lahko cirkus nadaljuje svojo pot". Kulturo narodu, šport raji. Nekateri pač morajo imeti za svoj poklic to, kar je za njihovo občinstvo razvedrilo, so zapisali ustvarjalci.

V predstavi nastopajo Primož Bezjak, Branko Jordan, Branko Potočan, Katarina Stegnar in Vito Weis, za dramaturgijo pa je poskrbela Andreja Kopač. Glasbo podpisujejo Silence in Dead Tongues, scenografijo in oblikovanje svetlobe Tomaž Štrucl, kostumografijo Mateja Benedetti.

Predstava, ki bo na odru še v petek in soboto, je nastala v okviru mreže Imagine 2020 - Arts and Climate Change.