JSKD, 4. 4. 2018

Na tekmovanju mladih plesalcev OPUS 1 najboljša Filip Štepec in Monika Witkowska

Minulo soboto je v Slovenskem Ljudskem gledališču Celje in Plesnem forumu Celje potekalo že 10. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1 – Plesna miniatura 2018. Na prireditvi se je zvrstilo 27 vrhunskih plesnih točk na temo kulturne dediščine pod skupnim naslovom »Včerajšnji dnevi plešejo s teboj«. Nagrado za najboljšo predstavo v celoti sta prejela Filip Štepec v starostni kategoriji B in Monika Witkowska v kategoriji C.
Foto: Jure Kravanja
Monika Witkovska / Foto: Jure Kravanja
Kaja Vajdetič / Foto: Jure Kravanja
Juliette Adrover in Alice Thomas / Foto: Jure Kravanja
Nika Sarajlija / Foto: Jure Kravanja
Filip Štepec / Foto: Jure Kravanja
Arturs Nigalis / Foto: Jure Kravanja
Ironstone / Foto: Jure Kravanja

Na tekmovanje so se uvrstili mladi plesalci iz Češke, Rusije, Italije, Hrvaške, ZDA, Palestine, Tanzanije, Latvije, Madžarske, Francije, Nemčije, Belgije in Poljske, ki so bili razdeljeni v dve starostni kategoriji. V kategoriji B so se predstavili plesalci, rojeni med letoma 1999 in 2003, v kategoriji C pa rojeni med letoma 1994 in 1998.

Komisija v sestavi Ana Štefanec Knez, Ofra Idel in Davide Sportelli pri ocenjevanju ni imela lahkega dela, nagrade pa je podelila v različnih kategorijah.

V skupini B si je nagrado za najboljšo miniaturo in s tem 300 eur priplesal Filip Štepec iz KD Qulenium Kranj, s koreografijo Samota se mi poda glede na odtenek kože. Za najboljšo idejo je bila nagrajena Nika Sarajlija s Hrvaške s točko To Be(at) like Velebit, nagrado za najboljšo izvedbo si je prislužil Latvijec Arturs Nigalis za miniaturo Willpower, posebna pohvala je šla plesalkama Anji in Nadji Spasovski iz Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana, smer sodobni ples za Upepeljena srca. Podeljena je bila še nagrada generacijske komisije, ki jo je dobila Neja Veternik za točko Črno zlato.

V starejši C skupini se je najbolje odrezala Monika Witkovska iz Poljske, ki si je prislužila nagrado za najboljšo miniaturo in s tem 800 evrov, žirijo pa je prepričala s koreografijo Fur Roman. Kot najboljša ideja je bil nagrajen Ironstone iz ZDA za točko Status, najboljšo plesno izvedbo sta pokazali Juliette Adrover in Alice Thomas iz Francije oziroma Nemčije, ki sta odplesali miniaturo Tales under the silence. Posebne pohvale so si prislužili Ana Cvelfar, Sissi Bassani in Martina Piazzi iz Italije ter Kaja Vajdetič. Nagrada generacijske komisije je šla v roke Bora in Andraža Prokofjeva za Nadaljevanje objema.

Kaja Vajdetič si je prislužila tudi posebno nagrado JSKD in Plesnega studia INTAKT za produkcijo novega projekta, ki bo imel premiero na OPUS-u 2019.

Poleg tega je Matjaž Farič, umetniški direktor mednarodnega festival Front@ sodobnega plesa izbral plesne miniature, ki bodo predstavljene na 13. Front@ festivalu, 1.9.2018 v Murski Soboti. Fariča so najbolj prepričali Arturs Nigalis, Ana Cvelfar, Bor in Andraž Prokofjev, Ida Hørlyck Thomsen, Juliette Adrover & Alice Thomas, Anna Karenina Lambrechts, Monika Witkowska, Sissj Bassani & Martina Piazzi in Kaja Vajdetič.

Vsakoletne predpisane teme mlade plesalce spodbujajo h kritičnemu razmišljanju o posameznih vprašanjih ter jim predstavljajo povod za spoznavanje, raziskovanje in ustvarjanje. Letošnja tema z naslovom Včerajšnji dnevi plešejo z menoj, je plesalce spodbujala k razmisleku o kulturni dediščini.

UNESCO je leto 2018 razglasil za evropsko leto kulturne dediščine. Letošnja tema je zato spodbujala ustvarjalnost skozi kulturno dediščino, ki jo razumemo kot odsev in izraz vrednot, identitet, etnične pripadnosti, verskih in drugih prepričanj, znanj in tradicij.