STA, 8. 1. 2013

V SSG Feydeaujeva komedija Ne sprehajaj se no vendar čisto naga!

Slovensko stalno gledališče (SSG) v Trstu bo v petek, 11. januarja, premierno uprizorilo komedijo francoskega dramatika Georgesa Feydeauja Ne sprehajaj se no vendar čisto naga! v režiji Alena Jelena. Dogajanje je postavljeno v dom novoizvoljenega poslanca, čigar visokoleteče ambicije moti muhasta, vselej premalo oblečena žena.
Foto: Guido Penne
Foto: Guido Penne
Foto: Guido Penne

Komična enodejanka, ki jo je Feydeau napisal leta 1911, še danes ni izgubila svoje svežine in aktualnosti sporočila. Povzpetniki, skorumpirani politiki, novinarji rumenega tiska, naveličana žena poslanca, pomen javnega mnenja in tragikomični boj za neoporečno fasado so teme, ki so zanimive tudi za današnje občinstvo, so prepričani v gledališču.

Komedijo v prevodu Branka Madžareviča je režiral Jelen, ki s tržaškim gledališčem kot režiser sodeluje prvič. Jelen je Feydeaujevo komedijo režiral že leta 2006 v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah.

O Feydeaujevem delu je Jelen zapisal, da ima veliko zelo zgovornega podteksta, ki ga ni treba podčrtavati, saj na dan prihaja kar sam. V enem liku lahko gledalec prepozna najmanj deset politikov skupaj z vsem nepotizmom, povzpetništvom in pohlepom. Prav tako se v enem Feydeaujevem novinarju "znajde morje paparazzev ki spremljajo politične elite, iz njih delajo zvezde in še bolj vsemogočne, pišejo družabne rumene kronike in nas poneumljajo", še meni Jelen, ki je prepričan, da Feydeau "v zabavni uri gledališke predstave pove vse".

Malomeščanski salon protagonista gospoda Ventrouxa, ki ga igra Primož Forte, bodo s precejšnjo mero humorja oživili igralci stalnega jedra SSG. Ob Forteju in Tjaši Hrovat v vlogi poslančeve žene Clarisse, bodo zaigrali še Luka Cimprič, Vladimir Jurc in Romeo Grebenšek. Scenografija je delo Petra Furlana in Davida Cocette, dramaturgijo podpisuje umetniška vodja SSG Diana Koloini. Kostumograf je Andrej Vrhovnik, avtorica glasbe pa Darja Hlavka Godina.

Za abonente SSG bo predstava nadomestila napovedano premiero uprizoritve Srce v breznu, ki je odpadla zaradi finančnih težav gledališča, so še sporočili iz gledališča.

Gost

Tuj, tuj... upam da bo predstava velikokrat na sporedu SSG-ja!

8. 1. 2013