STA, 28. 4. 2021

Na Radiu Slovenija premiera radijske igre Saše Pavček Rumi in kapitan

Na Prvem programu Radia Slovenija bo v nedeljo ob 8.05 premiera pustolovske radijske igre po knjigi Saše Pavček Rumi in kapitan. Igralka in pesnica Saša Pavček je ustvarila pravo otroško Odisejo, polno pasti, izzivov, pa tudi veselja in užitkov. Prvotno besedilo je za radio priredila tako, da dogajanju iz knjige ničesar ne manjka.
:
:

Rumi je prijazna, pogumna in srčna psička, ki se poda na plovbo s kapitanom Adrijanom, upokojenim ekonomistom, malo sitnim, jezljivim, trmastim, pa tudi lenim. Adrijana ves čas spodbuja, da bi storil kaj več, kar naredi iz ustaljenih navad, še več: prava kapitanka je v resnici ona. Med plovbo namreč reši vojni siroti z obale, mucko Abo, vmes poskrbi za čiščenje morja, polnega odpadne plastike. Seveda ne gre brez srečanja z galebom, kitom, kajti morje je širno, prebivalcev v njem, nad njim in ob njem pa nešteto.

Kot so sporočili iz Službe za komuniciranje RTV Slovenija, je neustrašna ekipa klenega duha, žene jo avtoričina poglavitna ideja o pomembnosti sočutja in razumevanja vseh drugih bitij, tudi precej drugačnih. Rumi pa pooseblja tisto, kar svet ves čas potrebuje, še bolj pa v teh precej neprijaznih časih: z vero v boljše, z odprtim srcem in pogumom. Junakinja našega časa, ne le za otroke, navdih je lahko tudi za odrasle.

Po besedah Saše Pavček je Rumi tudi nosilka pomembnega sporočila za deklice, da niso šibke in nemočne, marveč, da se lahko z voljo in vztrajanjem naučijo mnogih veščin. S pametjo in ljubečo naklonjenostjo pozitivno delujejo na ljudi, ki bi lahko bili nasilni. Predvsem pa, da nikoli ne izgubijo vere vase in samospoštovanja.

Besedilo, ki je izšlo v knjigi kot slikanica, v Lutkovnem gledališču Maribor pa so ga že uprizorili, je Saša Pavček priredila za radio tako, da dogajanju iz knjige ničesar ne manjka.

Režijo je prevzel Alen Jelen, ki je povedal, da se ustvarjalci radijskih iger za otroke vedno redkeje srečujejo z besedili, ki premorejo toliko srčnosti in igrivosti. Dodal je, da v zgodbi o psički Rumi in kapitanu vse prekipeva od življenja ter da so ga igralke in igralci navduševali s svojimi interpretacijami.

Skladatelj Jerko Novak je uglasbil verze in korepetiral z igralci. Rumi je bila Patrizia Jurinčič Finžgar, Kapitan Janez Škof, Galeb izvidnik Uroš Smolej, Maček Juzdahir Klemen Slakonja, Poglavar piratov Primož Pirnat, mačka Aba pa Saša Pavček. Za tonsko podobo je skrbel tonski mojster Matjaž Miklič, za glasbeno oblikovanje Darja Hlavka Godina, dramaturginja je bila Vilma Štritof.

Rumi in kapitan, Saša Pavček