STA, 13. 2. 2023

Na Ptuju premierna uprizoritev mladinske predstave Gorjanci

V ptujskem mestnem gledališču bodo popoldne premierno uprizorili mladinsko predstavo Gorjanci, ki je nastala po motivih Bajk in povesti o Gorjancih Janeza Trdine in v režiji Maruše Kink. Predstava je sicer rezultat koprodukcije s Cankarjevim domom, kjer bo prvič prikazana v soboto, Zavodom Margareta Schwarzwald in tržaškim slovenskim gledališčem.
:
:
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž

Kot poudarjajo avtorji gledališke predstave, so Gorjanci dom številnim slovenskim bajeslovnim likom - vilam, velikanom, volkodlakom, čudodelni vodi, nenavadnim drevesom in praproti, ki ima na kresno noč še prav posebno moč.

Izbrana poglavja iz knjige Bajke in povesti o Gorjancih so tako podlaga predstavi, v kateri igralki Nataša Keser in Urša Kavčič ter glasbenica Zvezdana Novaković skozi pripovedovanje, igranje in petje, uprizarjajo to čarobno pokrajino.

"Tam enkrat na leto, na kresno noč, nemogoče postane mogoče. Takrat lahko srečamo velikane, ki se bojijo ljudi. Pa vile, ki jih vidiš le ob zori, ko plešejo in se češejo. In Metko, ki jo bo v svoje podvodno kraljestvo zvabil povodni mož. Pa volka, ki...," so o predstavi, ki je primerna za mlade od desetega leta dalje, zapisali pred premierno uprizoritvijo.

Za scenografijo in kostumografijo je poskrbela Vasilija Fišer, za koreografijo Ana Pandur, za masko pa Tina Prpar oziroma Tinka Pobalinka.

MGP, Gorjanci, Maruša Kink, Zavod Margareta Schwarzwald, SSG Trst, CD