STA, 14. 9. 2022

V Španskih borcih premiera plesne predstave PČP Mateja Kejžarja

V Centru kulture Španski borci bo drevi premiera plesne predstave koreografa in plesalca Mateja Kejžarja PČP - Preživljati Čas Plesaje. Predstava je Kejžarjev umetniški eksperiment, v katerem skupaj z mednarodno zasedbo plesalcev kljubuje kapitalistični obsedenosti s produktivnostjo ter se upira sodobnemu konceptu napredka kot edinega ideala.
Foto: Petra Veber
Foto: Petra Veber
Foto: Petra Veber
Foto: Petra Veber

Kot piše v sporočilu za javnost, poskuša Kejžar v predstavi plesanje osvoboditi koreografskega nagona, morda celo prisile. Da bi ples razbremenili bremena, ki ga nanj polaga koncept koreografiranja, bremena skrbno načrtovanega zaporedja gibov kot edine definicije napredka, se plesalci prepuščajo procesom, ki kljubujejo linearnosti tako giba kot časa.

Način preživljanja časa je lahko do neke mere vulgaren in običajen, zgolj vrsta časovnih delcev, ki se postavlja jo drug za drugim, ali pa gre za usmerjen produktivni proces. Predstava odpira vprašanje, kaj se zgodi, ko preživljanja časa trči s plesanjem.

Medtem ko sodobne družbe govorijo le o rasti in pridelovanju hrane, zanemarjajo proces propadanja kot ključnega za razcvet življenja. Prav tako koreografija, kot proces konstruiranja nečesa, v času skriva svojo ključno dvojnico - popolno zapravljanje časa. A ko izgubljen čas preneha biti izgubljen, postane nov ter kritičen pogled na sodobne zahodne in patriarhalne predstave o napredku kot edinem idealu. "Ko produciramo, morda ne rastemo, a ko preživljamo čas plesaje, cvetimo," še piše v sporočilu za javnost.

V predstavi plešejo Viktoria Bubalo, Dora Brkarić in Daniel Petković, sceno in luč ima na skrbi Petra Veber. Predstava je nastala v produkciji društva Pekinpah. Ponovitvi bosta v četrtek in petek.

Kejžar je diplomant amsterdamske koreografske fakultete SNDO, izobraževal pa se je še na P.A.R.T.S. v X-group in pri Trishi Brown v New Yorku. Leta 2008 se je priključil plesnemu kolektivu Rosas Anne Terese De Keersmaeker v Bruslju, s katerim je sodeloval štiri leta. Ustvarja doma in v tujini.

Matej Kejžar, Španski borci