STA, 2. 9. 2019

Na Poletnem lutkovnem pristanu zlati žirafi predstavama iz Češke in Slovenije

Na 30. Poletnem lutkovnem pristanu, ki se je zaključil v nedeljo v Mariboru, sta bili kot najboljši izbrani dve predstavi. To sta gostujoča uprizoritev Bacek, ki je padel iz neba Naivnega gledališča Liberec iz Češke in domača predstava Ščeper in Mba Lutkovnega gledališča Maribor. Festival je obiskalo skoraj 10.000 ljudi.
:
:

Foto: Boštjan Lah

V Lutkovnem gledališču Maribor so z obiskanostjo Poletnega lutkovnega pristana, ki je letos ponudil nekaj več kot 40 dogodkov, zelo zadovoljni. "Obisk je bil izjemen, program festivala si je ogledalo več kot 9700 obiskovalcev," so sporočili.

Tudi letos je predstave ocenjevala otroška žirija. Dvema predstavama je dodelila enako - najvišje število zlatih zvezdic in ti dve predstavi sta kot prvi dobili zlato žirafo, kot se po novem imenujejo nagrade na festivalu.

Skupno se je zvrstilo 24 predstav iz desetih različnih držav. Gostujoče predstave iz Grčije, Francije, Finske, Slovaške, Češke, Estonije, Izraela, Hrvaške, Avstrije so dopolnile slovenske lutkovne produkcije iz pretekle sezone.

Ob okrogli obletnici Poletnega lutkovnega pristana, ki velja za mednarodni lutkovni festival z najdaljšo tradicijo, so v zunanjem avditoriju LGM razstavili 36 zastav držav, ki so bile s predstavami zastopane v treh festivalskih desetletjih. Zastave so izdelali otroci na počitniških delavnicah Zveze prijateljev mladine Maribor.

V razstavišču gledališča pa je bila na ogled razstava, ki preko izpostavljenih fotografskih utrinkov, statističnega pregleda zgodovine festivala, vseh 30 programskih listov in drugih zanimivosti prikazuje pomembnost festivala, ki je do sedaj gostil 715 predstav.

Sprehodi z Bredo Varl, ki so jih priredili v sodelovanju z zavodom Rajzefiber, so obiskovalcem razkrili bogato zgodovino lokacij, kjer je Poletni lutkovni pristan gostoval v preteklosti, od Mestnega parka, dvorišča Gradu do Lenta, desnega brega reke Drave in drugih kotičkov mesta.

V sodelovanju z zavodom CONA za procesiranje sodobne umetnosti pa so mariborski lutkarji oblikovali večmedijski performans oz. zvočni sprehod, namenjen družinam, odraslim in otrokom, ki so ga poimenovali Potepini. "Gre za večmedijski performans, ki je narejen tehnološko na intermedijski podlagi, vsebinsko pa je bolj gledališki. Zgodba sledi klasični dramaturgiji, prizorišče pa ni oder, ampak zunanji prostor," projekt opisuje avtorica Irena Pivka. Aplikacijo za telefone sta razvila Vasja Progar in Brane Zorman.

Sprehodi po vnaprej začrtani poti ob reki Dravi s slušalkami in aplikacijo na telefonu bodo v LGM na voljo pred in po predstavah vso sezono. Program Potepini je na voljo tudi v angleškem in nemškem jeziku in je odlična kulturna popestritev za tuje goste v mestu, so prepričani v gledališču.

September v LGM prinaša premieri predstav Možiček žebljiček in Ostržek, prihodnji teden pa gostijo 10. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki je osrednji nacionalni festival lutkovne umetnosti.

Ščeper in Mba, LGMB, Poletni lutkovni pristan