STA, 1. 8. 2019

Konec tedna v Mariboru začetek 30. Poletnega lutkovnega pristana

Z uvodnima predstavama kranjskih in ljubljanskih lutkarjev se bo v zunanjem avditoriju mariborskega lutkovnega gledališča v soboto začel letošnji 30. jubilejni Poletni lutkovni pristan, ki v mestu ob Dravi tradicionalno poteka avgusta. Festival bo do 1. septembra ponudil 20 domačih in tujih predstav ter bogat spremljevalni program.
:
:

Jedro dogajanja po besedah vodje festivala Tanje Lužar kot vsako leto predstavlja izbor kakovostnih slovenskih in tujih lutkovnih predstav, ki so primerne za poletna prizorišča. Ker pa gre letos za jubilejno izvedbo, se bodo tokrat posebej poklonili dolgoletni tradiciji tega mednarodnega dogodka.

Organizatorji so se tako med drugim osredotočili na zgodovino festivala, povabili so skupine, ki so na festivalu v preteklosti že nastopile. Skupaj bodo v Mariboru gostovali lutkarji iz desetih držav, tudi v spremljevalnem programu pa se bodo na različne načine poklonili zgodovini.

Na osrednjem prizorišču bodo izobesili zastave vseh 36 držav, ki so bile s predstavami zastopane v treh festivalskih desetletjih. Te so izdelali otroci na počitniški delavnicah Zveze prijateljev mladine Maribor.

Ob tem bo v razstavišču gledališča na ogled razstava, ki bo preko izpostavljenih fotografskih utrinkov, statističnega pregleda zgodovine festivala, vseh 30 programskih listov in drugih zanimivosti prikazala pomembnost festivala, ki je do sedaj gostil že 715 predstav in na desettisoče obiskovalcev.

Na ogled bosta tudi razstava Pionirji lutkovne umetnosti v Mariboru, ki je nastala v sodelovanju z Muzejem narodne osvoboditve Maribor, in razstava otroških ilustracij z nagradno igro Poišči pravo pravljico. Skupaj z Rajzefibrom bodo organizirali sprehoda z lutkarko Bredo Varl, na katerih bodo obiskali lokacije, kjer je festival gostoval v preteklosti, od mestnega parka, grajskega dvorišča, Lenta, desnega brega reke Drave in drugih kotičkov mesta.

Festival si je ob obletnici nadel novo podobo, njegov zaščitni znak so postale žirafe z "najdaljšim vratom", primerne za mednarodni lutkovni festival z najdaljšo tradicijo v Sloveniji. V ta namen so nagrado za najboljšo predstavo po mnenju otroške žirije preimenovali v zlato žirafo.

"Žirafe bodo otroke kratkočasile tudi pred in po predstavah, saj smo v lutkovnem gledališču pripravili nova igrala - žirafe razmetanke, ki jih je treba sestaviti, športno žirafo s košem in samovšečno žirafo, pripravljeno na fotografiranje," je dodala Tanja Lužar.

V sklopu festivala bodo premierno predstavili tudi interaktivne zvočne sprehode ob Dravi, na katerih bodo lahko otroci, odrasli ali pa kar celotne družine s slušalkami in mobilno aplikacijo in s pomočjo zvočnih slik, vtisnjenih v lokacijo začrtane poti, prehajali med fiktivnim in realnim svetom.

Že tradicionalno bo del programa ustvarjalna delavnica v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor, letošnja posebnost pa so delavnice s priznano izraelsko umetnico Galio Levy-Grad ter enotedensko izobraževanje, ki bo namenjeno pedagogom ter likovnim in gledaliških ustvarjalcem.

Ob tem bo na festivalu v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže mogoče videti tudi animirane filme, v sodelovanju z Letnim kinom Minoriti pa film Mirai.

Festival se bo 1. septembra zaključil z domačo predstavo Ščeper in Mba, uspešnico preteklih sezon, s katero bo Lutkovno gledališče Maribor pričelo novo sezono. Ta poleg šestih premier in drugega programa letos prinaša še en jubilejni festival, saj bodo septembra gostili 10. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije.

LGMB, Poletni lutkovni pristan