STA, 13. 5. 2023

Na Odru pod zvezdami LGL igra po romanu Špele Frlic Bleščivka

Na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bo drevi premiera fantazijske dogodivščine Bleščivka. Uprizoritev po istoimenskem romanu Špele Frlic je na oder postavila režiserka Maruša Kink, ki se z avtorico podpisuje tudi pod adaptacijo dela. Predstava na ozadju detektivske dogodivščine odpira vprašanje strahu, so zapisali v LGL.
:
:
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž

Dogajanje predstave, namenjene otrokom, starejšim od šestih let, je postavljeno v Bleščivko, urejeno stanovanjsko naselje s klopcami in igriščem, za katerim se razteza Divja Bleščivka. Tja Bleščivčani ne hodijo, ampak se raje zadržujejo na domačem igrišču, kjer opazujejo ptice in klepetajo.

Ko se na Bleščivko priselita pripovedovalka zgodb Silva in njen krokodil Silvester, v hipu zamajeta ustaljeni red in mir Bleščivke. Poleg tega se na igrišču vsako noč pojavi nov svetleči kakec, ptiči izginejo in iz Divje Bleščivke se na igrišče počasi plazi megla. "Tomu in Karolini ne preostane drugega, kot da premagata strah in se skupaj s Silvo in dirigentom Rozamundom odpravita naravnost v meglo," so vsebino zgodbe povzeli v gledališču.

Uprizoritev na ozadju detektivske dogodivščine odpira vprašanje strahu, ki ima lahko veliko obrazov. V predstavi z močjo otroške domišljije pokrajino za klopco spremeni v skrivnostno deželo, ki ji vlada megleni stvor s pravljičnim imenom. "Naj težavo, s katero se sooča Bleščivka, poimenujemo neosnovan in pretiran strah pred tujim in nepoznanim, slabo vreme ali strašno pravljično bitje, rešitev zanjo ostaja ista: aktivno sodelovanje vseh, ne glede na prepričanja, s katerimi merijo svet," piše v spremnem besedilu predstave.

Pomembno vlogo v predstavi ima glasba, ki ustvarja vzdušje na Bleščivki, obenem pa je lahko, kot so prepričani v gledališču, tisti univerzalni jezik, ki poveže vse prisotne. Avtor glasbe je Kristijan Kranjčan, soavtorica glasbe in zvočnih učinkov pa Veronika Kumar.

V predstavi igrajo Polonca Kores, Martina Maurič Lazar, Zala Ana Štiglic, Ajda Toman, Tines Špik k. g., Lovro Finžgar, Jure Lajovic in Sonja Kononenko.

Scenografinja in kostumografinja je bila Vasilija Fišer, koreografinja Ana Pandur Predin. Za likovno podobo lutk je poskrbela Tina Dobrajc.

Bleščivka, Špela Frlic, LGL, Maruša Kink

Povezani dogodki