STA, 29. 10. 2012

Na odru novogoriškega gledališča pogosto zamolčana tema

Na odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bo 2. novembra premierno zaživelo delo Israela Horovitza Vdovin zmenek. Dramo, ki govori o odnosu med spoloma in o univerzalnem vprašanju "reciklaže preteklosti", je režiral Igor Samobor.
:
:

foto Arhiv MGP

Prva premiera dela ameriškega dramatika je bila že marca letos v Mestnem gledališču Ptuj, kot koprodukcijsko delo pa bo zdaj zaživelo tudi na malem odru novogoriškega gledališča. Režiser Samobor je imel zahtevno delo, da je predstavo na razumljiv način približal gledalcem, je na novinarski konferenci povedal direktor SNG Nova Gorica Jožko Čuk.

"Tu gre za univerzalno vprašanje in tematizira različnost med moškim in ženskim elementom," je še poudaril Čuk.

Predstava je, tako Samobor, družbeno-koristno dejanje, saj govori o travmatičnem dogodku, ki je zaznamovalo življenja vseh treh osrednjih likov. Po posilstvu je Marta odšla, po 20 letih pa se vrne v domači kraj, da bi s storilcema razčistila preteklost.

Da bi bolje razumeli dogajanje, so se režiser in ostali ustvarjalci predstave srečali s prostovoljkami SOS telefona in poskušali raziskati, kakšne posledice tako nasilno dejanje pusti na žrtvah. Po Samoborjevih besedah je posilstev v družbi precej več, kot je prijavljenih, zato so z gledališko predstavo poskušali predstaviti pogosto zamolčano tematiko.

"Predstava je pravzaprav eno samo dolgo potovanje preše - vedno bolj se stiska, na koncu pa si želiš, da bi iz nje prišel čist papir. Vendar to ne gre in papir je vedno zapacan," je dejal Samobor.

V predstavi Vdovin zmenek, ki jo je prevedla Eva Mahkovic, nastopajo Primož Pirnat, Gorazd Jakomini in Helena Peršuh.

Mahkovičeva je poleg prevoda poskrbela tudi za dramaturgijo, za sceno je poskrbel Branko Hojnik, za kostume pa Jelena Proković. Avtorja glasbe in glasbena opremljevalca sta Gregor Gruden in Jernej Jurc, luč je oblikoval Simon Puhar.