STA, 16. 3. 2017

Na odru LGL predstava o najstniškem svetu Male kraljice

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) bodo drevi premierno uprizorili predstavo za mladostnike, starejše od 14 let, Male kraljice. Kot je povedal režiser Jaša Koceli, je bila predstava ustvarjena z mislijo na mlade, zato je dogajanje predstavljeno skozi njihove oči, obenem pa ponuja tudi prerez identitet žensk različnih generacij.
:
:
Foto: Mankica Kranjec
Foto: Mankica Kranjec
Foto: Mankica Kranjec
Foto: Mankica Kranjec
Foto: Mankica Kranjec
Foto: Mankica Kranjec
Foto: Mankica Kranjec
Foto: Mankica Kranjec

Predstavo si je Koceli zamislil kot uprizoritev o močnih mladih ženskah. K sodelovanju oziroma pisanju besedila je povabil Evo Mahkovic, ki ima po njegovem mnenju občutek za ujetje duha določenega časa. Z delom se je, kot je dejal, vrnil v najstniško obdobje.

Kot je poudaril, predstava prinaša predvsem fascinacijo ustvarjalcev nad pop kulturo in tehnologijo, pri čemer se ne želijo mladim približevat na silo. Upa, da jim je uspelo "ujeti občutek, ko si star 16 let, ko ti je vse jasno, in ko se med prijatelji počutiš kot kralj sveta". Kot je pojasnil, "je to lep občutek in obenem tudi slepilo, ki se ga zaveš pozneje; ampak vseeno je to čaroben čas".

Protagonistke predstave so tri: Cecilija je pesnica z roza lasmi in svobodnimi nazori, povrh vsega pa je še noseča. Wendy se držijo same slabe stvari - slaba koža, lasje, telo, še kar slabe obleke in slabe ocene. Tu je še Regina, kraljica: najlepša, najuspešnejša, najbolj ambiciozna in najpametnejša med tremi. Pohvali se lahko z dolgimi lasmi in Prada hlačami, ki ji jih je kupila mama.

Vse tri so bile rojene v poznih 90. letih minulega stoletja, odraščale pa so po letu 2000. Že od šestega leta imajo odred Nicki z načrtom. Regina ima starejšo sestro Almo, Cecilija starejšo sestro Taro, ki sta obe stari okrog 30 let in zanju predstavljata odraslost, morebitno prihodnost, skratka realnost. Tara ima otroke. Alma rada misli, da ima kariero. Včasih sta pripadali zdaj razpadlemu dekliškem gangu One More Time, so zapisali v LGL.

Poleg omenjenih se v predstavi pojavi tudi mama in predstavnica še mlajše generacije, tako da delo spregovori tudi o luknjah med generacijami, je pojasnil Koceli.

V predstavi igrajo Lena Hribar k. g., Eva Jesenovec k. g., Aja Kobe, Rok Kunaver, Nina Ivanič, Nika Sraka in študentka Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) Lea Cok.

Dramaturginja predstave je Eva Mahkovic, koreografinja Tajda Podobnik, scenograf Darjan Mihajlović Cerar, kostumografka Branka Pavlič, za glasbo pa je poskrbel Miha Petric. Kot je še povedal režiser, so se pri sceni naslonili na medije televizije, šova in modne piste, o utripu mladosti pa spregovori tudi glasba, ki je mešanica med različnimi žanri, kot sta elektronika in pop.