STA, 18. 2. 2020

Gledališče Glej v praznovanje 50-letnice vstopa s serijo pogovorov

V luči letošnjega obeleževanja 50. obletnice so v Gledališču Glej v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom pripravili serijo pogovorov o prihodnosti sodobnega gledališča. Prvi bo v prostorih inštituta na sporedu danes ob 18. uri, posvečen pa bo vključevanju marginaliziranih skupin v umetnost.
:
:

Gledališče Glej bo konec junija 2020 obeležilo 50. obletnico delovanja. Ustanovljeno je bilo kot prvo neinstitucionalno gledališče v nekdanji Jugoslaviji, njegovo vodilo pa je bil gledališki eksperiment. Zadnje desetletje delo Gleja med drugim zaznamuje raziskovanje novih gledališk form ter delo z mladimi in marginaliziranimi skupinami.

Prav o slednjem bodo danes spregovorili na pogovoru v Slogi, naslovljenem Margina na odru in v družbi, ki ga bo povezovala Alja Lobnik. Po napovedih bodo kot gostje v debati sodelovali avtorja projekta Starci v Gleju Tin Grabnar in Hana Vodeb ter predstavnica Gleja Anja Pirnat, umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča Goran Injac, Tea Hvala iz Mesta žensk ter Alen Jelen iz Gledališča Škuc.

Serija pogovorov v Slogi bo ponudila še pogovore o izzivih mednarodnega povezovanja v gledališču (17. marec), izginjajočih gledaliških poklicih (18. april) in izzivih družbeno angažiranega gledališča (19. maj). Med 4. in 6. junijem bo jubilejno dogajanje zaokrožil mednarodni simpozij z naslovom Skupnost deluje! Sodobni pristopi v gledališču, napovedujejo v gledališču.

Glej