SiGledal, 27. 9. 2023

Na natečaju SNG Drama Ljubljana za izvirno dramsko besedilo podeljenih pet nagrad

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana je oktobra lani objavilo anonimni natečaj za izvirno dramsko besedilo v slovenskem jeziku. Ob prvi izvedbi natečaja je žirija podelila pet enakovrednih tretjih nagrad.
:
:

Foto: Peter Uhan

V žiriji so bili članice in člana dramaturško-lektorskega oddelka ter ravnateljica SNG Drama Ljubljana, Vesna Jurca Tadel. Do 30. aprila 2023, ko se je iztekel rok za oddajo, je na njihov naslov prispelo 76 besedil. Po temeljitem prebiranju oddanih prispevkov in težavnem odločanju ter usklajevanju različnih mnenj in presoj so odločili, da bodo namesto treh nagradili kar pet besedil, zmagovalcem pa podelili pet enakovrednih tretjih nagrad. Osrednji kriterij je bila kakovost besedila.

Zmagovalno tretje mesto so tako zasedla besedila avtoric in avtorjev Antigona Vinka Möderndorferja, Državljan Cane Romana Rozine, Prva beseda je mama Tjaše Mislej, Vranica Pie Vatovec Dirnbek in Zarotniki iz Mrzlih Rovt ali Play Cankar 2020 Vedrane Grisogono Nemeš. Prve in druge nagrade žirija ni dodelila.

Nenagrajenim besedilom, v katerih je žirija videla možnost za razvoj in izboljšavo, je bila omogočena pomoč dramaturško-lektorskega oddelka. Natečaj bo v prihodnje razpisan na vsaki dve leti.

SNG Drama Ljubljana

Nika Leskovšek, SiGledal, 26. 10. 2010
Kritika, ta izkušena devica
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 21. 4. 2019
Radijske igre na portalu SiGledal
Kaja Cencelj, SiGledal, 5. 12. 2010
Novi Dialogi angažirano o gledališču