STA, 23. 9. 2020

Na mariborskem lutkovnem odru Bimberli bratov Predin

V Lutkovnem gledališču Maribor bodo v četrtek kot prvo premiero v novi gledališki sezoni izvedli predstavo Bimberli v režiji in likovni podobi Roka Predina. Duhovito zgodbo o odraščanju, namenjeno gledalcem od tretjega leta starosti, je spisal z bratom, pisateljem Andrejem Predinom.
:
:
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah

Likovni umetnik, režiser in animator Rok Predin, ki deluje med Mariborom in Londonom in režira kratke filme, glasbene spote in reklame, je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal, da je imel motiv namišljenega prijatelja že več let v glavi, ob vrnitvi v rojstni kraj pa sta ga z bratom predelala v lutkovno predstavo. "Vedel sem, da če je kdo na tem svetu, ki me bo razumel, je to Andrej," je dejal.

Publicist, pisatelj, fotograf in glasbeni kritik Andrej Predin se podpisuje kot avtor dramatizacije. "To je bil eden najlepših ustvarjalnih procesov, pri katerih sem sodeloval, ker imava z Rokom skupen humor, skupno vizijo, brez odvečnih besed in izgubljanja časa. To se vleče že iz najine skupne otroške sobe," je povedal.

Rok Predin je z LGM sodeloval že v sezoni 2018/2019 kot avtor likovne podobe pri uprizoritvi Netopir Kazimir. Tokrat se je domislil lika Bimberlija kot namišljenega prijatelja deklice, ki pa ga mora, zato ker je tako zrasel, da je za stanovanje prevelik in preglasen, odpeljati na Otok spominov.

"Bimberli spada med bitja, ki jim pravimo bunkoti, torej zvesti spremljevalci otrok v tisti prvi infantilni fazi, ko začnejo otroci rasti, spoznavati svet in se razvijati. A sčasoma prerastejo otroka in je čas, da ga zapustijo," je pojasnil režiser.

Na poti deklica in Bimberli srečujeta različne like in ob tem se jima razkrivajo določene resnice o svetu. "Gre za prve korake k odraščanju. Ko prvi magični mehurček poči in tega bunkota ni več v našem življenju oziroma ostane le v našem srcu. Zares ga dejansko nikoli ne izgubimo, ampak ga nosimo v srcu, če imamo srečo in nismo pozabili nanj," je dodal.

"Ta Bimberli je otroška anima, ta igrivost, ta ustvarjalnost brez predsodkov, ki brbota v naših otrocih, in za katero se je vredno boriti, jo kultivirati v sebi, da te tolaži v kritičnih časih, kakršni so na primer tudi zdaj s to epidemijo," je prepričan režiser.

Lutke je oblikoval kipar Aleksander Andželović, ki je za LGM oblikoval lutke in scenske elemente že pri štirih uprizoritvah, z letošnjo sezono pa se je zaposlil v tem gledališču. Pomagala mu je kostumografka Mojca Bernjak, ki je pojasnila, da so pri oblikovanju Bimberlija, deklice in ostalih likov uporabili številne lutkovno-tehnične inovacije, med drugim 3D tiskanje.

Še posebej zahtevno je bilo delo na Bimberliju, saj je ta zelo velik in okrogel, animator pa je popolnoma skrit v njem. Ta animator je novi član igralskega ansambla LGM Gregor Prah, ki nadomešča upokojenega Maksimiljana Dajčmana. Mariborskega lutkovnega odra je že vajen; z LGM je prvič sodeloval pri predstavi Netopir Kazimir, lani pa je nastopal v uprizoritvi Zlatolaska in trije medvedi.

Ostali igralci v uprizoritvi Bimberli so Metka Jurc, Dunja Zupanec in Miha Bezeljak. Dramaturginja je Tanja Lužar, lektorica Metka Damjan in avtor glasbe Sebastijan Duh. Oblikovalec svetlobe je Gašper Bohinec in oblikovalec zvoka Jure Auguštiner.

Po četrtkovi premieri Bimberlija bo v petek v mariborskem lutkovnem gledališču na sporedu predstava Zatočišče / Gimme Shelter, ki je nastala v koprodukciji LGM in Compagnie Yokai iz Francije. Predstava je bila februarja lani na ogled v Mariboru kot delo v nastajanju, tokrat pa bo uprizorjena dopolnjena različica, ki je francosko premiero doživela 21. septembra 2019 na največjem svetovnem lutkovnem festivalu v Charleville-Mezieresu. Prihodnji mesec bo gostovala tudi na mednarodnem festivalu sodobne lutkovne umetnosti v Ljubljani.

Rok Predin, Andrej Predin, Bimberli, LGMB