STA, 6. 1. 2016

Na ljubljanskem gradu razstava čeških marionet

V dvorani Mini teatra na Ljubljanskem gradu bodo v nedeljo, 10. januarja, odprli razstavo z naslovom Češke marionete. Obsežna razstava čeških marionet s konca 19. stoletja, tipičnih primerkov t. i. družinskega gledališča s sredine 20. stoletja in sodobnih lutk gledališča Buchty a loutky bo na ogled do konca januarja.

Sneguljčica / Foto: Miha Fras

Poleg starih čeških marionet bo skupina Buchty a loutky prvič predstavila svoje najboljše primerke iz zasebne zbirke lutk, ki sta jo gledališče in ansambel zbirala od leta 1991, ko je bilo gledališče Buchty a loutky ustanovljeno. Z naborom lutk želijo obiskovalcev predstaviti edinstveno interpretacijo bogate dediščine čeških marionet in gledališča Buchty a loutky, so sporočili iz Mini teatra.

Gledališče Buchty a loutky v svojih predstavah kombinira in prepleta stare lutke in starodobno - vintage oblikovanje scenografije s sodobnimi tehnologijami in tehnikami, pogosto pa uporablja tudi metodo iz druge roke in druge starejše metode. Na razstavi bodo na ogled lutke iz predstav za odrasle in za otroke.

Avtor razstave je Marek Bečka, predstojnik oddelka za lutkarstvo in nove gledališke forme na praški DAMU. Velja za enega najbolj vznemirljivih režiserjev, pohvali se lahko z bogato gledališko kariero. Kot svobodni umetnik je ustvaril številne ulične predstave in lutkovne uprizoritve za najmlajše, vodil pa je tudi več delavnic za poklicne in ljubiteljske lutkarje od Češke pa vse do Hongkonga.

Leta 1991 je ustanovil gledališče Bouchty a loutky, v katerem je ustvaril več kot 30 predstav. Sodeloval je tudi z Mini teatrom in poskrbel za nekaj priljubljenih predstav, kot so Sneguljčica, Mizica, pogrni se in Obuti maček.

Soavtor razstave je Robert Smolik, predstojnik oddelka za lutke in scenografijo na praški DAMU, ki je eden največjih poznavalcev lutkovne likovne umetnosti. Veliko sodeluje tudi z Mini teatrom.

Razstava Mini teatra in gledališča Buchty a loutky je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy IV.

Mini teater, Češke marionete