STA, 27. 3. 2018

Na svetovni dan gledališča se začenja 48. Teden slovenske drame

Na svetovni dan gledališča se bo drevi ob 20. uri v Prešernovem gledališču Kranj začel 48. Teden slovenske drame. Uvodno dejanje festivala bosta podelitev stanovskih nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije in kranjska premiera drame Nede R. Bric Zrno soli, ki je nastala v koprodukciji z gledališčem v Tuzli.
:
:

Prešernovo gledališče Kranj / Foto: Boris B. Voglar

Do 8. aprila bo 48. Teden slovenske drame postregel s 17 predstavami, nastalimi po slovenski dramski predlogi. Šest predstav je selektorica Tea Rogelj uvrstila v tekmovalni program, pet v spremljevalnega in eno v dodatni program. V mednarodnem programu pa se bodo predstavila gledališča iz Rusije, Indije, Avstrije, Izraela ter Bosne in Hercegovine.

Festival poleg tega prinaša še vrsto drugega dogajanja. Že 14. leto po vrsti pod njegovim okriljem poteka delavnica dramskega pisanja. Na sporedu bo tudi Dan nominirancev, na katerem bodo predstavili nominirance za nagrado Slavka Gruma. Letos sta to Vinko Möderndorfer z besediloma Romeo in Julija sta bila begunca ter Sestre in Rok Vilčnik z delom Večja od vseh.

Že pred samim festivalom je v Layerjevi hiši v Kranju potekala Umetniška rezidenca: Scenografija, v Ljubljani pa 2. festival dramske pisave Vzkrik!. V petek Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije pripravlja okroglo mizo Slovensko gledališče na robu in ob robu. Na sporedu bodo bralne uprizoritve dramskih besedil študentov ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, potekalo pa bo tudi 4. strokovno srečanje oblikovalcev maske iz slovenskih gledališč.

Teden slovenske drame se bo zaključil s podelitvijo Grumove nagrade za najboljše novo slovensko dramsko besedilo, nagrade za mladega dramatika, Šeligove nagrade za najboljšo predstavo festivala ter nagrado publike.

Že tradicionalno pa se zastor nad Tednom slovenske drame dviga na svetovni dan gledališča, ki ga od leta 1962 obeležujemo 27. marca in ki ponuja priložnost za razmislek o vlogi in pomenu te umetniške dejavnosti. Slovensko poslanico je tokrat prispeval gledališki režiser Jernej Lorenci.