Razstava Češke marionete

Razstava je plod sodelovanja Mini teatra in gledališča Buchty a loutky s Češke in je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy IV.

Sneguljčica / Foto: Miha Fras

Razstava Češke marionete predstavlja zanimive stare češke marionete in pa zbirko lutk skupine Buchty a Loutky, ki bo prvič predstavljene najboljše lutke iz zasebne zbirke lutk, ki sta ga gledališče in ansambel zbirala od leta 1991, ko je bilo gledališče Buchty a Loutky ustanovljeno.

Obsežna razstava Češke marionete ne vključuje le marionet s konca 19. stoletja, ampak tudi tipične primerke „družinskega gledališča“ s sredine 20. stoletja in sodobne lutke. Gledališče Buchty a Loutky v svojih predstavah namreč kombinira in prepleta stare lutke in starodobno (vintage) oblikovanje scenografije s sodobnimi tehnologijami in tehnikami, pogosto pa uporablja tudi „second-hand“ in starejše metode. Na razstavi bodo tako predstavljene zanimive lutke iz predstav za odrasle in prelepe lutke iz predstav za otroke.

Avtor razstave Češke marionete: Marek Bečka – predstojnik oddelka za lutkarstvo in nove gledališke forme (DAMU, Praga)

Marek Bečka (1964) je v svoji bogati gledališki karieri (diplomiral je na Gledališki akademiji v Pragi – DAMU) kot igralec igral v gledališču DRAK (Hradec Kralowe) in pozneje kot svobodni umetnik pripravil številne ulične predstave in lutkovne uprizoritve za najmlajše, vodil pa je tudi več delavnic za poklicne in ljubiteljske lutkarje, in to od Češke pa vse do Hongkonga. Eden najbolj zanimivih in vznemirljivih režiserjev, diplomantov znamenite praške DAMU in zdaj tudi profesor na tej najbolj znani evropski gledališki akademiji, je leta 1991 ustanovil gledališče Bouchty a loutky, v katerem je ustvaril več kot trideset predstav. Nekatere od njih pozna tudi slovensko občinstvo, saj so ga navduševale na več mednarodnih festivalih: mednarodnem festivalu Mini teatra za otroke, Mini poletju, festivalu LUTKE, Poletnem lutkovnem pristanu v Mariboru ter Primorskem poletnem festivalu.

Ko-avtor razstave Češke marionete: mag. Robert Smolik - predstojnik oddelka za lutke in scenografijo (DAMU, Praga)

Mag. Robert Smolik- predstojnik oddelka za lutke in scenografijo (DAMU, Praga) je poleg svojega profesorskega angažmaja na oddelku za lutke, scenografijo in alternativno gledališče tudi sam izredno ploden umetnik in ustvarjalec, ki ima za sabo več kot 50 projektov za katere je pripravil scenografijo, lutke ali kostume. Je tudi eden največjih poznavalcev lutkovne likovne umetnosti nasploh. Z njim tudi sicer v Mini teatru sodelujejo ne samo pri pripravah predstav, ampak tudi številnih delavnic za mlade scenografe in likovnike.