STA, 8. 7. 2024

Na Ljubljana Festivalu Verdijeva opera Trubadur

V sklopu 72. Ljubljana Festivala je v ponedeljek, 8. 7., in v sredo, 10. 7. na sporedu opera Trubadur skladatelja Giuseppeja Verdija v izvedbi Teatro del Maggio Musicale Fiorentino (Gledališča Majskega glasbenega festivala v Firencah). Dirigentska taktirka bo v rokah Zubina Mehte, režijo podpisuje Stefania Grazioli, ki je obnovila produkcijo Cesareja Lievija.
:
:
Foto: Michele Monasta
Foto: Michele Monasta
Foto: Michele Monasta
Foto: Michele Monasta
Foto: Michele Monasta
Foto: Michele Monasta
Foto: Michele Monasta

Originalno produkcijo je režiral Cesare Lievi, ki je po navedbah Festivala Ljubljana delo opisal kot nočno opero, v kateri se liki gibljejo v temačni in pusti pokrajini. Stefania Grazioli, režiserka obnovljene produkcije, je na nedavni novinarski konferenci v Ljubljani povedala, da v predstavi nastopa popolnoma nova zasedba. Spomnila je, da je Trubadur danes ena najbolj uprizarjanih oper, po njenem mnenju na račun močnih čustev, ki jih izražajo liki.

Verdi je Trubadurja napisal leta 1853. Spada med tista dela, v katerih je dramaturško učinkovito povezal posamezne tonalitete z nekaterimi liki ali skupinami, da bi jasno predstavil razlike med liki in družbenimi položaji, ki jih zasedajo, so zapisali pri Festivalu Ljubljana.

Kot so še navedli, je na odločitev pri izbiri Gutierrezove drame El trovador za opero vplivalo dejstvo, da je bila Verdijeva partnerica sopranistka Giuseppina Strepponi velika oboževalka dela in ga je tudi prevedla iz španščine v italijanščino.

Teatro del Maggio Musicale Fiorentino se je razvil iz enega najstarejših festivalov klasične glasbe v Italiji in nasploh v Evropi Maggio Musicale Fiorentino. Gre za vsakoletni italijanski festival, ki poteka v Firencah od aprila do junija ter običajno vključuje štiri operne produkcije.

Kot je na novinarski konferenci poudaril direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek, bo to prvo gostovanje Teatro del Maggio Musicale Fiorentin na festivalu.

Orkestru bo dirigiral Zubin Mehta, ki mu je na zadnjem obisku leta 2019 za vrhunski prispevek h glasbeni poustvarjalnosti takratni predsednik republike Borut Pahor podelil zlati red za zasluge. Mehta je leta 1985 postal šef dirigent Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, pozneje je dobil naziv častnega dirigenta.

V glavnih vlogah bodo nastopili Leon Kim, ki se je po študiju v Koreji specializiral v Italiji, kjer je osvojil več nagrad, denimo prvo mesto na Tekmovanju Cappuccilli-Patane-Respighi, Carolina Lopez Moreno, ki je nastopila v koncertnih dvoranah, kot sta Carnegie Hall in Berlinska filharmonija, Matteo Desole, ki pogosto sodeluje s Fundacijo Luciana Pavarottija, ter Olesja Petrova, ki je sodelovala s priznanimi dirigenti, med njimi so Giordano Bellincampi, Emmanuel Villaume in Valerij Gergijev.

V uprizoritvi pojejo še Giorgi Manoshvili, Olha Smokolina in Alfonso Zambuto.

Scenograf in kostumograf predstave je Luigi Perego, zborovodja Lorenzo Fratini, oblikovalec luči Luigi Saccomandi.

Giuseppe Verdi, Teatro del Maggio Musicale Fiorentino, Stefania Grazioli, Cesare Lievi, Trubadur, Festival Ljubljana

Povezani dogodki