STA, 5. 7. 2024

Na Ljubljana Festivalu predstava Maše Kagao Knez in v prihodnjem tednu opera Trubadur

Festival Ljubljana je danes predstavil nekaj dogodkov poletnega festivala, ki se bodo zvrstili v prihodnjih dneh. Danes je na sporedu uprizoritev S samimi samotami obdana samota Maše Kagao Knez. Na novinarski konferenci je uprizoritev opisala kot sobivanje gledališča, glasbe in besedila. Predstavili so tudi opero Trubadur.
:
:
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin

Kot je pojasnila avtorica koncepta, režiserka in koreografinja predstave S samimi samotami obdana samota Maša Kagao Knez, nastanek uprizoritve sovpada z 20-letnico njenega koreografskega dela. Tedaj je zelo veliko prebirala romane češkega avtorja Milane Kundere, ki jih je po dveh desetletjih vzela kot navdih za uprizoritev. Poudarila je, da v predstavi ne gre za uprizarjanje Kunderovih del, pri ustvarjanju predstave pa je ostala zvesta svojemu izraznemu sredstvu - gibu.

Kundera je zapisal, da pravzaprav že vse življenje piše en sam roman, variacije na nekaj temeljnih bivanjskih tem, ključnih situacij ali celo besed. Podobno bi o sebi lahko rekla Maša Kagao Knez, da že ves čas dela isto predstavo, skozi katero jo vodijo variacije na temo človeškega (so)bivanja, le da se njena fokus in odziv spreminjata ter prilagajata trenutnemu občutju, pa so o predstavi zapisali pri Festivalu Ljubljana

Asistent režiserke je bil igralec Borut Veselko, ki je sodeloval tudi pri izboru besedil. Soustvarjalci in nastopajoči so poleg Veselka še Anja Möderndorfer, Tanita Rose, Miha Furlan, Jan Marolt in Leticia Slapnik Yebuah. Predstava S samimi samotami obdana samota je nastala v produkciji Anton Podbevšek Teatera in v koprodukciji z Gledališčem Glej, kjer bo drevi tudi uprizorjena.

V prihodnjem tednu, 8. in 10. julija, bo v sklopu 72. Ljubljana Festivala na sporedu opera Giuseppeja Verdija Trubadur v izvedbi Teatro del Maggio Musicale Fiorentino (Gledališče Majskega glasbenega festivala v Firencah), ki jo bodo uprizorili v Cankarjevem domu. Kot je poudaril direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek, bo to prvo gostovanje omenjenega gledališča na festivalu.

Originalno produkcijo je režiral Cesare Lievi, ki je po navedbah Festivala Ljubljana delo opisal kot nočno opero, v kateri se liki gibljejo v temačni in pusti pokrajini. Stefania Grazioli, režiserka obnovljene produkcije, ki bo na ogled v Ljubljani, je povedala, da v predstavi nastopa popolnoma nova zasedba. Spomnila je, da je Trubadur danes ena najbolj uprizarjanih oper, po njenem mnenju na račun močnih čustev, ki jih izražajo liki.

Orkestru bo dirigiral Zubin Mehta, ki mu je na zadnjem obisku leta 2019 za vrhunski prispevek h glasbeni poustvarjalnosti takratni predsednik republike Borut Pahor podelil zlati red za zasluge. V glavnih vlogah bodo nastopili Leon Kim, Carolina Lopez Moreno in Matteo Desole.

Mehta, ki je častni dirigent orkestra, bo z Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino in solistko violinistko Lano Trotovšek nastopil še 9. julija v Cankarjevem domu. Na programu so tri dela Ludwiga van Beethovna, med njimi Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 61.

Kot je povedala Lana Trotovšek, se zelo veseli sodelovanja z Mehto, omenjeni Beethovnov koncert za violino pa je opisala kot enega najlepših pa tudi najtežjih violinskih koncertov ter eno po njenem mnenju najlepših glasbenih del nasploh. Kot je še povedala, se zelo veseli tudi sodelovanje z Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, s katerim bo nastopila prvič. Orkester je bil ustanovljen leta 1933 in hitro postal središče za nove ter nekonvencionalne ideje za klasični in sodobni repertoar, so zapisali pri Festivalu Ljubljana.

V Križevniški cerkvi pa bo 11. julija koncert 40. obletnici delovanja fagotista Zorana Miteva. Mitev je od leta 1992 solo fagotist v Orkestru Slovenske filharmonije, doslej je krstno izvedel več kot 40 solističnih in komornih del slovenskih in tujih skladateljev. Na odru se mu bodo pridružili violončelist Igor Škerjanec ter člani Društva Polifonia iz Skopja. Na programu je tudi delo skladatelja Marka Mihevca. Slednji je na novinarski konferenci kot zanimivost navedel, da sta s fagotistom izumila novo tehniko igranja fagota.

Trubadur, Ljubljana Festival, Maša Kagao Knez, S samimi samotami obdana samota

Povezani dogodki