STA, 25. 9. 2013

Na letošnjem Linhartovem srečanju ambiciozne predstave

V četrtek se bo v Postojni začelo že 52. Linhartovo srečanje - festival najboljših gledaliških skupin Slovenije in zamejstva. Za najvišja priznanja, matičke, se bo potegovalo sedem predstav ljubiteljskih gledališč, ki jih po besedah direktorja srečanja Matjaža Šmalca odlikuje kakovost ter izbira zahtevnih, ambicioznih tekstov.

Vaje iz sedenja / foto: Arhiv Teater Šentjanž

Na festivalu, ki ga prirejata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in občina Postojna, bodo v tekmovalnem delu uprizorili sedem najboljših ljubiteljskih predstav sezone, ki jih je med 27 predstavami, uvrščenimi na regijsko raven, izbral letošnji selektor Marko Bratuš. Letos se je za nastop na festivalu na lokalnih ravneh potegovalo kar 125 predstav.

Kot je pojasnil Šmalc, je Bratuš izbiral predvsem predstave, ki so nanj naredile vtis zaradi svoje sporočilnosti - od predstave kot celote do režijske sporočilnosti in igralskega angažmaja. Ob pogledu na repertoar letošnjega srečanja je Šmalc izpostavil zahtevnost in ambicioznost tekstov, saj "ni več tekstov na prvo žogo". Tudi izbira del slovenskih avtorjev kaže, da so ustvarjalci veliko črpali iz slovenskega okolja in aktualnih tem, ki so jih "prevedli" v svoj jezik in čas. "Predstave, ki so družbeno angažirane, so dejansko bolj iskrene," dodaja Šmalc.

Za nagrade se bodo letos potegovali: Za narodov blagor Ivana Cankarja v izvedbi KUD Milke Zorec iz Hotinje Vasi; Umor v Vili Roung Achilla Campanila v izvedbi Dramske družine F. B. Sedej iz Števerjana; Navajeni na šok Dejana Spasića v izvedbi ŠODR teatra, Srečne mladine in KUD Šentvid nad Ljubljano; Nora Nora Evalda Flisarja v izvedbi Gledališkega ansambla KUD Zarja Trnovlje - Celje, Kripl Martina McDonaugha v izvedbi Šus teatra KD Draženci, Ana Migrena Andreja Rozmana Roze v izvedbi Teatra KD Janez Jalen iz Notranjih Goric ter Burka o jezičnem dohtarju neznanega avtorja v izvedbi Gledališke skupine KD Slomšek iz Slovenske Bistrice.

Žirija v sestavi Minu Kjuder, Ana Rahela Klopčič ter Gorazd Žilavec bo v soboto, ob sklepu festivala, podelila štiri matičke: matička za najboljšo predstavo v celoti ter tri matičke za posebne dosežke po izboru žirije.

Srečanje se bo začelo že v četrtek, ko bodo med drugim podelili tudi Linhartovi listini in plaketo za odmevne dosežke na področju ljubiteljskega gledališča. Prejemnik Linhartove plakete za leto 2012 je igralec, pisec in režiser Franci Tušar, prejemnika Linhartovih listin za leto 2012 pa igralka in režiserka Juša Berce ter režiser, scenograf, kostumograf in mentor Nikolaj Kranjc.

V spremljevalnem programu si bo moč ogledati tri predstave gostujočih skupin iz BiH, Hrvaške in Avstrijske Koroške. Ogled vseh predstav je brezplačen.

Festival je v osmih letih, odkar gostuje v Postojni, pridobil na prepoznavnosti. Postojna in Linhartovo srečanje sta postala sopomenki drug za drugega, tudi ljudje so se navadili na termin ob koncu septembra, tako da so dvorane polne lokalnega in festivalskega občinstva, je še dejal Šmalc.

***
Iz prispevka selektorja Marka Bratuša v programski knjižici:

"V časih varčevanja, zmanjševanja, izgubljanja, zniževanja, racionaliziranja in odpovedovanja z vseh strani poslušamo še o krizi moralnih vrednot. Govori se, da nismo pošteni, da gleda vsak samo nase, da ni nikjer več sledi o kolegialnosti, solidarnosti ali celo, bog ne daj, tovarištvu. Vse to je najverjetneje res. Res pa je tudi, da obstaja neka skupina ljudi, ki s svojim zgledom te očitke postavlja na laž. Mogoče je teh skupin celo več, a jaz lahko govorim zgolj o skupini ljudi, ki sem jo videl na lastne oči - ljubiteljskih igralcih.

To so ljudje, ki za gledališko umetnost, za svoje veselje in za razveseljevanje občinstva, letno odru nesebično žrtvujejo ničkoliko v gledališču preživetih ur, vlagajo lastna sredstva za prevoze, izdelavo scene in kostumov, poslušajo številna nerganja sicer razumevajočih žena ali mož - in to samo zato, da bi se na koncu pred zvestim občinstvom predstavili s svojim novim izdelkom, v katerega so vlili nepregledne količine predanosti in ljubezni.

(...)

Na koncu dneva, ko potegnem črto in povzamem svoja opažanja, lahko rečem samo – ljudi, ki vsem tegobam navkljub v gledališču ustvarjajo s tako predanostjo in ljubeznijo – preprosto moraš imeti rad."