STA, 28. 9. 2020

Na kranjskem odru nagrajena socialna drama Naše skladišče

Prešernovo gledališče Kranj bo kot drugo predstavo nove sezone na oder postavilo socialno dramo Tjaše Mislej Naše skladišče, ki je letošnja prejemnica nagrade Slavka Gruma za najboljše novo slovensko dramsko besedilo. Krstno uprizoritev nagrajene drame režira Mateja Kokol, premiera pa bo v četrtek.

Foto: Arhiv Prešernovo gledališče Kranj

Naše skladišče skozi humoren in komunikativen dramski slog pripoveduje zgodbe žensk, ki so nosilke boleče aktualne tematike izkoriščanja ženske delovne sile, ki je zavoljo preživetja primorana žrtvovati svoje zdravje, lepoto, dušo, odnose in družinsko ter družbeno življenje. Na dramskih junakinjah se odražajo posledice ustroja kapitalističnega sistema, ki uničuje kakršnokoli perspektivo po boljšem.

"V ospredju je tako mali človek. Ki je mogoče premajhen za veliko zgodbo o uspehu, za veliko zgodbo na gledališkem odru. A ta mali človek vztrajno in iskreno vztraja in deluje, da bodo nekoč in nekje prihodnje generacije živele bolje in drugače," pojasnjuje režiserka Mateja Kokol, ki je vesela, da je Prešernovo gledališče zaradi aktualne tematike izkoriščanja delovne sile dalo prostor tej drami.

"Uprizoritve besedila smo se lotili iskreno in osebno, skušali smo poiskati stik s problematiko in intimno razgrniti zgodbe štirih žensk, junakinj in ustroja okrog njih," je povedala pred četrtkovo premiero ob današnji vaji ter dodala, da gre za zgodbe, ki sicer nimajo vsak dan priložnosti, da bi prišle na oder in v javnost.

O tem je spregovorila tudi igralka Vesna Slapar, ki je poudarila, da predstava govori o ljudeh, ki so v naši družbi velikokrat zapostavljeni. Pojasnila je, da se v številnih delovnih organizacijah pojavljajo težave, ker ljudje nimajo več časa za svoje življenje, saj ga preveč namenjajo delu. "Predstava nagovarja čisto vse, tiste, ki so v takšni situaciji, in tiste, ki takšno situacijo odrejajo," je izpostavila.

Skupaj z umetniško vodjo kranjskega gledališča Marinko Poštrak, ki je tudi dramaturginja predstave, je spomnila na aktualne razprave o nedeljskem zapiranju trgovin. Marinka Poštrak je ocenila, da je predstava poklon vsem nevidnim delavcem v skladiščih v trgovskih centrih. "Mislim, da jim lahko s to predstavo stojimo ob strani v njihovem boju za bolj človeške pogoje dela," je poudarila.

Z Grumovo nagrado ovenčano besedilo je na spored Prešernovega gledališča tako hitro prišlo tudi po zaslugi pandemije covida-19, zaradi katere so nekateri drugi projekti, umeščeni v program, padli v vodo. Zato so se, kot je pojasnila umetniška vodja, odločili za uprizoritev Grumove nagrajenke, saj je besedilo zelo dobro, aktualno in zanimivo. Hkrati je poslanstvo Prešernovega gledališča, ki je nosilec Tedna slovenske drame, tudi uprizarjanje slovenskih avtorjev.

Avtorica Tjaša Mislej je odločitve gledališča zelo vesela. "Že pred nekaj leti sem razmišljala, da me zanima pisanje o spreminjanju neke krajine v mestih, kjer vsepovsod rastejo trgovski centri, in o tem, kako so se spremenile navade potrošnikov ter tistih, ki delajo v trgovinah," je pojasnila vzgib za dramo.

V predstavi poleg Vesne Slapar igrajo še drugi člani kranjskega igralskega ansambla Vesna Pernarčič, Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Borut Veselko, Blaž Setnikar, Miha Rodman in Aljoša Ternovšek ter gostujoča igralka Miranda Trnjanin.

Predstavo so pripravili še scenografka in oblikovalka luči Petra Veber, kostumografka Iris Kovačič in avtor glasbe Aleš Zorec. Odrski gib je oblikoval Ivan Mijačević, masko pa Matej Pajntar.

Naše skladišče, PGK, Tjaša Mislej, Mateja Kokol