STA, 1. 7. 2019

Na Kongresnem trgu operni spektakel Aida za uvod v 67. Ljubljana Festival

Operni spektakel Aida bo drevi na Kongresnem trgu uvedel 67. Ljubljana Festival. Verdijeva Aida, ki je gotovo ena najbolj poznanih in največkrat izvajanih oper ne le v skladateljevem opusu, temveč v celotni operni zgodovini, bo tokrat izvedena v koprodukciji Festivala Ljubljana, HNK Split, Slovenske filharmonije ter SNG Maribor.
:
:

Kongresni trg / Foto: Sl-Ziga, via Wikimedia Commons

Režijo je prevzel Dražen Siriščevič. Predstavo, ki je bila premierno izvedena leta 2014 v Splitu v persitilu Dioklecianove palače, je priredil posebej za Kongresni trg.

Predstavo bodo izvedli Orkester SF, ki je z letošnjim festivalom postal rezidenčni orkester Festivala Ljubljana, zbor Opere SNG Maribor, zbor in balet HNK Split in mednarodni solisti. V pevski zasedbi so velika svetovna imena Leonardo Šarić, Rossana Rinaldi, Susanna Branchini, Walter Fraccaro, Ivica Čikeš, Giorgio Surian, Vinko Maroević in Antonija Teskera. Dirigent predstave je Ivo Lipanović.

Zasedbo, ki jo sestavlja več kot 400 nastopajočih, bo v triumfalnem sprevodu še dodatno popestrilo 11 lipicancev iz Kobilarne Lipica.

Operni spektakel je bil sprva napovedan za 2. julij, zaradi slabe vremenske napovedi pa so se pri Festivalu Ljubljana odločili, da ga izvedejo predčasno. Kot so sporočili s festivala, vstopnic ni potrebno menjati, saj velja isti sedežni red.

Festival Ljubljana, Aida