STA, 5. 9. 2019

Ljubljana festival ob zaključku že na poti novim izzivom

S koncertom Izraelskega filharmoničnega orkestra pod taktirko Zubina Mehte se drevi sklepa 67. Ljubljana festival. Direktor in umetniški vodja Darko Brlek je na današnji novinarski konferenci dejal, da so z letošnjo izdajo izjemno zadovoljni, sploh v luči gostovanj legendarnih glasbenikov, kot so Mehta, Placido Domingo in Charles Dutoit.
:
:

Križanke / Foto: Ljuba Brank, via Wikimedia Commons

Brlek je izpostavil, da so na 67. festivalu izpeljali vse predvidene prireditve ter še dodatni koncert Orkestra Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga pod taktirko slovitega Valerija Gergijeva. Izpostavil je, da so postali festival, ki se lahko pohvali, da je v eni sezoni gostil velika imena, kot so že omenjeni dirigenta Mehta in Dutoit ter operni pevec Domingo, pa tudi primabalerina Svetlana Zaharova. "Ta imena pričajo o tem, da imamo v Ljubljani izjemen festival, katerega vodilo je visoka kakovost," je dodal direktor festivala.

Skupni znesek vseh letošnjih prihodkov po njegovih besedah znaša 5,5 milijona evrov, od katerih je za delovanje Festivala Ljubljana Mestna občina Ljubljana prispevala 3,6 milijona evrov. V celoten znesek med drugim sodi tudi trenutna ocena prihodka od prodanih vstopnic za festivalske dogodke, ki znaša 800.000 evrov, sponzorji pa so prispevali okoli 900.000 evrov.

Festival je 1. julija uvedla izvedba Verdijeve Aide, operni program pa so zaznamovali tudi koncert opernih arij v izvedbi Thomasa Hampsona in Elene Mosuc, najlepši operni zbori v izvedbi Münchenskega radijskega orkestra in Zbora Bavarskega radia ter Verdijeva Traviata Teatra Regio iz Torina.

Po desetih letih so na festivalu obnovili sodelovanje z Branetom Rončelom, ki je na oder Križank pripeljal priznana baskitarista Marcusa Millerja in Stanleyja Clarka, prvič pa so v sklopu festivala samostojno potekali mojstrski tečaji pod umetniškim vodstvom Branimirja Slokarja. Brlek je naštel še številne odmevne dogodke letošnje izdaje, posebno pozornost pa so na novinarski konferenci namenili dvema, ki sledita nocojšnjemu uradnemu zaključku festivala.

Prvi bo na sporedu v petek, ko bo Orkester Slovenske filharmonije (SF), sicer rezidenčni orkester Ljubljana festivala, vstopil v novo sezono s koncertom pod taktirko slovitega švicarskega dirigenta Dutoita. Pomočnik direktorja za orkester Klemen Hvala je dejal, da se v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma obeta vrhunski glasbeni dogodek, še posebej pa so v SF hvaležni, da je Dutoit v spored vključil skladbo slovenskega skladatelja Lucijana Marije Škerjanca, ki se mu bodo v novi sezoni tudi posebej poklonili ob 120-letnici rojstva. Na sporedu bosta še deli Igorja Stravinskega in Camillea Saint-Saensa.

Na prvi jesenski dan, 21. septembra, bo svoj novi projekt, s katerim se spušča v pop, latino, funk in rock vode, predstavil harmonikar Marko Hatlak. Kot je dejal, bo na odru Križank prvič stopil z bandom, predstavili pa bodo nedavno izdani album Ko ni Noč in ni Dan. Zasedbo sestavljajo še bobnar Žiga Kožar, klaviaturist Leon Firšt, basist Erik Čebokli ter tolkalist in violinist Lazaro Amed Hierrezuelo. Kot poseben gost bo večer zaznamoval priznani makedonski kitarist Vlatko Stefanovski.

Med pomembnejšimi cilji festivala v prihodnje je po Brlekovih besedah v Ljubljano še naprej vabiti velika svetovna imena in ansamble, ob tem pa bodo nudili priložnost za razvoj slovenskim glasbenikom. Direktor festivala je dodal, da nameravajo do naslednje sezone namestiti streho Križank, začenjajo pa tudi s pripravo projekta celovite prenove tega pomembnega kulturnega spomenika, ki ga je zasnoval arhitekt Jože Plečnik. "Naša želja je po Plečnikovih zamislih ustvariti sodoben in unikaten festivalski center," je poudaril.

Ljubljana Festival