STA, 2. 7. 2024

LGL v novi sezoni z mavrico enajstih lutkovnih in dramskih premier

Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) ima za prihajajočo sezono na programu 11 lutkovnih in dramskih premier, ki se, kot so navedli, povezujejo v mavrico predstav, ki se vsaka zase razvezuje, a se vse skupaj znova vozlajo v nove umetniške utrinke za mlado in staro.
:
:

Ilustracija: Eva Jera Hanžek

Prvi premieri v sezoni 2024/25 bosta 25. septembra. Na festivalu Lutke in odru Cankarjevega doma je na programu Hiša za lutke po motivih Henrika Ibsena. Koprodukcijo gledališke skupine Plexus Polaire (Francija, Norveška) sta režirali Yngvild Aspeli in Paola Rizza. V vlogi Nore bo nastopila prvakinja ansambla LGL Maja Kunšič.

Hiša za lutke prinaša zgodbo, ki poteka "za zaprtimi vrati", na nekakšnem izoliranem otoku, kjer predmeti in liki nikoli ne zapustijo prizorišča in ostajajo zamrznjeni v času. Preteklost in sedanjost se križata in srečujeta, lepe družinske tapete pa se počasi začenjajo spreminjati v pajkovo mrežo, so o predstavi, ki je namenjena gledalcem, starejšem od 15 let, zapisali pri LGL.

Isti dan bo na sporedu še Balerina, balerina po motivih dela Marka Sosiča in v režiji Jurate Trimakaite. Uprizoritev nastaja v produkciji francoskega Le Tas de Sable - Ches Panses Vertes, LGL pa bo koprodukcijsko sodeloval pri slovenski različici predstave, ki bo premierno predstavljena na 17. mednarodnem bienalnem festivalu sodobne lutkovne umetnosti Lutke.

Balerina, balerina je predstava za starejše od deset let in s poetičnim jezikom glavne protagonistke Balerine nenavadno gleda na svet okoli nas. Skozi njene oči bo mogoče odkrivati življenje njenih bližnjih, njihove poglede nanjo, njihovo ljubezen do nje, njen svet.

Oktobra je na programu reciklirana lutkovna predstava v sklopu BiTeatra Medvedek Pu po motivih A. A. Milneja in v režiji Benjamina Zajca. Uprizoritev, ki je primerna za starejše od štirih let, sledi pustolovščinam glavnih junakov zgodb, pri čemer si za protagonista vzame oslička Sivčka.

Mesec dni kasneje bo sledila lutkovna predstava za starejše od 12 let v sklopu mednarodne koprodukcije Transport: Odhod v režiji Tina Grabnarja. V predstavi ekipa postavi mizi podobno platformo, na kateri bo v tehniki miniaturnih figuric in scenografije a la "mini mundus" uprizorila zgodbo, ki jo bosta odigrali in animirali dve igralki-animatorki.

Novembra bo premiera dramske predstave za starejše od štirih let Pisma z roba gozda Jasne Žmak in v režiji Anđelke Nikolić. Zgodba, ki se sicer spogleduje z bogato tradicijo basni, je inovativno igriva in sodobna ter je osredotočena na učenje pisanja in komunikacije.

Za prvi mesec novega leta je napovedana lutkovna predstava Hiša iz pločevine režiserke Jane Nunčič, ki je namenjena vsem, ki so starejši od 6 let. Predstava je inspirirana z zgodbo Magnusa Millsa Trije, ki si želijo h kralju. Ustvarjalna ekipa je to zgodbo vzela za izhodiščno točko, s katere se z glavnim junakom, raziskovalcem Gregorjem, odpravljajo na lutkovno popotovanje po čustvenih pokrajinah raziskovalčevega srca, so zapisali v LGL.

Mesec dni kasneje bo sledila senčna predstava Enrice Carinija in Fabrizia Montecchija Mali nauki čudenja v režiji Fabrizia Montecchija. Uprizoritev za starejše od 11 let predstavi svet skozi oči ameriške biologinje in zoologinje Rachel Carson, ki je ena od ključnih oseb za vzpostavitev okoljevarstvenega gibanja po svetu. V predstavo je vpletena njena življenjska zgodba in tudi njene revolucionarne ideje.

Marca je na programu priredba marionetne predstave režiserja Edija Majarona iz leta 1978 Gugalnica Franeta Puntarja v režiji Braneta Vižintina. Primerna je za vse, ki so starejši od treh let.

Premiera lutkovno-dramske predstave za mladinsko in odraslo občinstvo po motivih literarnega prvenca Maxa Porterja Bridkost je stvar s peresi v režiji Luke Marcena je na programu LGL aprila prihodnje leto. Predstava je vabilo na potovanje v metaforične svetove žalovanja in spominjanja, ki kalejdoskop Porterjevih pogledov in glasov raziskuje skozi fuzijo dramskega, predmetnega in lutkovnega.

Maja bo sledila ulična predstava za tri igralce, kita/ro, metlo in občinstvo Kitov popek režiserke Vide Cerkvenik Bren. Predstava na prostem bo odpirala živ dialog o relevantnosti mitoloških vsebin za današnji čas. Spodbujala bo mišljenje z metaforami in s tem približevanje skrivnostim, ki jih ni mogoče v popolnosti zaobjeti z razumom. Otroke bo podpirala pri sprejemanju drugačnosti v svetu mnogoterih mnenj, kultur in identitet. Namenjena je starejšim od 5 let.

Kot zadnja premiera v novi sezoni bo junija na programu lutkovna predstava Tajde Lipicer in Giulia Settima Gora v režiji Giulia Settima. Gora je lutkovna predstava, ki mitsko zgodbo o nastanku mesta Nova Gorica oziroma mest Nova Gorica in Gorica predstavi skozi optiko cikličnosti življenja in bivanja. Primera je za vse, ki so starejši od 6 let.

LGL, repertoarji