STA, 15. 8. 2012

Na festivalu Zlati lev Grand Prix predstavi Mirka, Živka in Dadakice

Na 13. mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev v hrvaškem Umagu, ki se je sklenil 6. julija zvečer, je občinstvo Grand Prix festivala podelilo predstavi Mirka, Živka in Dadakice, ki je nastala v koprodukciji KUD Moment iz Maribora in Drame SNG Maribor. Sklepno prireditev festivala je pospremil koncert Radeta Šerbedžije.

Kot je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina zapisano v utemeljitvi nagrade, igralki v predstavi v furioznem ritmu in odličnem dialogu pripovedujeta metaforično zgodbo o racah, ki poskušajo vzleteti, oditi, pobegniti in zapustiti svoje korenine, kar zelo jasno napeljuje na človeške usode v odtujenem svetu. Iz predstave je, kot je poudarjeno že v napovedi predstave, jasno razvidno, da gre za asociacijo na usodo ljudi z območja bivše Jugoslavije in prebivalcev današnje Evrope ter napor posameznikov, ki postaja kolektiven.

Režijo predstave podpisujeta Mirjana Šajinović in Aleksandra Blagojević, ki sta v njej tudi zaigrali. Predstava je bila premierno izvedena aprila 2010 v SNG Maribor.

Mirka, Živka in Dadakice je zgodba o Georgeu in Emilu, ki opazujeta race. Igralki v predstavi preskakujeta med različnimi liki oziroma jugoslovanskimi jeziki, obarvanimi z lokalnimi narečji, hkrati pa v beckettovski interakciji dialoga, zvoka in giba poskušata prikazati tok odtujenosti in povezanosti. Vmes udarita po snobizmu in elitizmu v umetniških sferah ter nasujeta nekaj aktualnih sporočil o ekologiji in življenjski filozofiji, ki med občinstvom odmevajo potem, ko je že davno padel zastor, je o predstavi zapisano na spletni strani KUD Moment.

Predstava je posvečena ameriškemu piscu gledaliških in filmskih scenarijev Davidu Mametu in njegovemu delu Variacije na temo divjih rac. Izpostavlja spoštovanje narave, sožitje z živalmi in rastlinami, individualizem skozi prizmo kolektivizma. S prstom kaže na problem medčloveških odnosov, ekologije in ozaveščanja, so še zapisali.

Na festivalu Zlati lev v Umagu je bilo sicer letos odigranih sedem predstav, med njimi predstava Drame SNG Maribor Ženska, ki sem ji bral v režiji Tanje Lužar, Ksenije Mišič, Matevža Biberja in Valentine Turcu.

SNG Maribor, KUD Moment, Zlati lev

Povezani dogodki

Uprizoritev
Mirjana Šajinović, Aleksandra Blagojević

Mirka, Živka in Dadakice