SiGledal, 11. 9. 2018

Na festivalu "Risto Šiškov" dve Upperjevi predstavi

XXVI. mednarodni festival komornega gledališča "Risto Šiškov" v makedonski Strumici se odvija med 8. in 12. septembrom 2018.

Niko Goršič / Foto: Osebni arhiv

Festival je imenovan po znamenitem makedonskem igralcu, kjer vsako leto razglasijo tudi igralskega laureata. Po več kot dveh desetletjih je kot prvi tujec prejel Zlati medaljon Rista Šiškova prav Niko Goršič za svoj avtorski monodramski nastop v Stol(čk)ih, po Ionescovi igri in v produkciji Mini teatra. Ob predstavah iz Bolgarije, Srbije in Slovenije so udeleženci vodilna makedonska gledališča. Med režiserji sta tudi dve poznani imeni: Martin Kočevski (Victor Hugo: Nesrečniki) in Andraš Urban (Doktor Faust, po Christopherju Marlowu).

Slovenski režiser Nick Upper sodeluje na festivalu kar z dvema predstavama: z njegovo najnovejšo makedonsko predstavo Narodnega teatra Strumica Peto dejanje črnogorskega pisca Ljubomirja Djurkovića - nekakšno sodobno Labodjo pesem A. P. Čehova - in z monodramo pisateljice in igralke Mirel Knez Ibsenove ženske, ki jo je zrežiral v ljubljanskem Pocket studio teatru.

Nick Upper, Strumica, Risto Šiškov, Pocket Teater Studio

Povezani dogodki

Anita Volčanjšek, Tjaša Plazar, SiGledal, 19. 4. 2010
Ona ne trpi ... ona ČUTI bolečino
zbrala Nika Arhar, SiGledal, 10. 3. 2011
Kako preživeti v hiperprodukciji scenskih umetnosti
Brina Klampfer, SiGledal, 24. 3. 2012
Pogovor z Vinkom Möderndorferjem