STA, 5. 9. 2012

Na festivalu PIF v Zagrebu tudi ljubljanski in mariborski lutkarji

Na 45. mednarodnem lutkovnem festivalu PIF, ki te dni poteka v Zagrebu, se bosta predstavili tudi lutkovni gledališči iz Ljubljane in Maribora. Ljubljanski lutkarji bodo v petek odigrali predstavo Romeo & Julija po motivih Williama Shakespeara, mariborski pa v soboto predstavo Ko je Šlemil šel v Varšavo po besedilu Isaaca B. Singerja.
:
:

foto Nejc Saje

Festival se je sicer v torek pričel s sprehodom lutk po središču Zagreba, ki mu je sledilo odprtje razstave o gledaliških lutkah na Poljskem.

Organizatorji so za letos posebej izpostavili prihod velikega beloruskega režiserja Olega Žjugždija, španskega lutkovnega mojstra Jordija Bertraba in enega svetovno najbolj poznanih lutkarjev Nevillea Tranterja, ki je s svojim Stuffed Puppet gledališčem z Nizozemske že večkrat nastopil v Zagrebu.

Na festivalu, ki bo potekal do nedelje, 9. septembra, sodelujejo še lutkovna gledališča iz Bolgarije, Brazilije, s Hrvaške, iz Kanade, Rusije in Velike Britanije, je mogoče prebrati na tportal.hr.

Lutkovno gledališče Ljubljana bo predstavo v režiji Jake Ivanca, ki je nastala v koprodukciji z Gledališčem Koper, odigralo v gledališču Komedija, mariborski lutkarji pa bodo s predstavo v režiji Jelene Sitar Cvetko nastopili v mednarodnem centru za storitve v kulturi Scena Travno v Novem Zagrebu, kjer bodo v nedeljo tudi podelili festivalske nagrade.

Lutkovne predstave se bodo sicer do konca tedna vrstile po različnih lokacijah v Zagrebu, tudi na ulicah in trgih.

Zagreb, LGMB, LGL, PIF, Hrvaška