STA, 15. 8. 2012

Na festivalu Infant najboljša Clugova Božanska komedija

Na 39. mednarodnem festivalu alternativnega in novega gledališča Infant v Novem Sadu je za zmagovalno obveljala Božanska komedija koreografa Edwarda Cluga, ki je nastala v koprodukciji Bitef teatra in festivala Budva grad teatar. Nagrade sta prejeli tudi predstavi Razredni sovražnik (Re-/de-/konstrukcija) ter MandićStroj.
:
:

Foto: Jelena Janković

Kot je v utemeljitvi nagrade za najbolj uspešen eksperiment oziroma predstavo v celoti zapisala žirija, Božansko komedijo ob navdihnjeni igri vseh plesalcev, odlični koreografiji ter podpori budnega režiserjevega očesa odlikuje izjemna uravnoteženost med režijo, scenografijo, kostumi, svetlobo in zvokom.

Znamenito Dantejevo delo, postavljeno v današnji čas, je zelo poetično, na trenutke groteskno in hipnotizirano videnje raja, pekla in vic 21. stoletja. Poleg Cluga, za katerega je bila to prva koreografija na srbski plesni sceni, so slovenske barve v predstavi zastopali še avtorja glasbe Milko Lazar in Borut Kržišnik ter kostumografka Maja Mirković.

Slovensko mladinsko gledališče (SMG) je za predstavo Razredni sovražnik (Re-/de-/konstrukcija) v režiji Boruta Šeparovića prejelo nagrado za posebno izraznost na mejnem področju med gledališčem in ostalimi umetnostmi oziroma ustvarjalnostjo v najširšem smislu.

Kot je v obrazložitvi zapisala žirija, predstava meje spektakla premika do avtentičnosti preživete izkušnje in tako na zavedni kakor tudi nezavedni ravni ustvarja kreativno agresivnost, ki deluje na vsa čutila gledalca. Z zelo posebno obravnavo izvajalskega prostora in elementov znotraj njega Razredni sovražnik zastavlja vprašanje, kdaj gledališče preneha biti gledališče in postane življenje.

To je bilo prvo mednarodno gostovanje predstave, v kateri igrajo Željko Hrs, Boris Kos, Uroš Kaurin, Uroš Maček, Marko Mlačnik in Blaž Šef.

Marko Mandić v solo performansu MandićStroj, za katerega je prejel nagrado za najbolj izvirno raziskovanje enega izmed segmentov gledališkega jezika, raziskuje vlogo igralca kot stroja za proizvodnjo emocij, kot medija identifikacije in kot telesa fascinacije. V dobri uri izvede kar 37 različnih vlog. Pod režijo in scenografijo se podpisuje umetniški vodja Vie Negative Bojan Jablanovec.

Letošnji mednarodni festival alternativnega in novega gledališča Infant v Novem Sadu je sicer gostil 20 gledaliških skupin iz Srbije, Slovenije, Bolgarije, Francije, Madžarske, ZDA, Belgije in Rusije.

Infant, Marko Mandić, Edward Clug, SMG