STA, 25. 8. 2023

Na Dunaju hibridna gledališka predstava vabi na potovanje v Orlandov svet

Na ulicah dunajskega mestnega središča bo danes premiera nove hibridne gledališke predstave The Orlando Project, ki prinaša revolucionarni preplet gledališča in obogatene resničnosti. Občinstvo se bo podalo na pot po stopinjah Orlanda, protagonista istoimenskega romana Virginie Woolf. Predstava je na sporedu do 3. septembra.
:
:

Foto: Pixabay

Na petih prizoriščih v dunajskem mestnem središču bodo gledalci lahko spremljali odrski projekt na resničnih krajih, ki so spojeni z digitalnimi elementi. Zahvaljujoč tehnologiji obogatene resničnosti (AR) bodo potovali skozi čas in Orlandov svet doživeli iz popolnoma nove perspektive, so sporočili iz ljubljanske Mednarodne pisarne Mesta Dunaj.

Kot so še zapisali, je hibridna predstava sestavljena iz resničnih lokacij in elementov digitalnega gledališča, ki vključuje slike, besedila, petje, performanse, videoposnetke, svetlobne instalacije ter zvočno kuliso. Obiskovalci bodo predstavo lahko doživeli prek aplikacije na napravah, ki bodo na izposojo za predstavo.

The Orlando Project je projekt interdisciplinarnih umetnikov, ki ustvarjajo na Dunaju in prihajajo iz različnih držav. Idejo in koncept sta z vizijo novega gledališkega formata razvili Ece Anisoglu in Julia Pacher, ki sta povedali, da sta "iskali obogateni potopitveni gledališki prostor in o gledališču razmišljali širše, interdisciplinarno in na drugi ravni. Tako se razvijajo novosti na tehničnem in umetniškem področju".

Osnova predstave je roman Orlando, ki govori o mladem plemiču, ki je živel od 16. stoletja do leta 1925 in se je med potovanjem skozi čas spremenil v žensko. The Orlando Project na različnih umetniških ravneh preučuje to preobrazbo, soočenje z lastno družinsko preteklostjo, dojemanje stereotipov in spolnih vlog ter vprašanje izvora in identitete. Kratke avdiovizualne digitalne predstave bodo potekale na petih postajah v središču Dunaja. Vsaka postaja predstavlja eno časovno obdobje, zadnja pa se odvija v sedanjosti.

Avstrija, The Orlando Project, Dunaj