STA, 26. 6. 2020

Na Brionih julija in avgusta 20. sezona gledališča Ulysses

Na Brionih bo med 24. julijem in 18. avgustom potekala jubilejna, 20. sezona gledališča Ulysses. Ustanovitelj gledališča Rade Šerbedžija je med predstavitvijo nove sezone na novinarski konferenci v Zagrebu ocenil, da posebne okoliščine zaradi novega koronavirusa ne bodo ovira, saj predstave in druge prireditve potekajo na prostem.
:
:

Brioni / Foto: Johann SUHM, via Wikimedia Commons

Letošnja sezona bo nekoliko krajša, kot je bila v minulih letih, zaradi pandemije pa jo bodo zaznamovali koncerti, so organizatorji prejšnji četrtek napovedali v zagrebški hiši za ljudi in umetnost Lauba.

Načrtovana je premiera monodrame Moj obračun s njima Miroslava Krleža, v kateri bo nastopil Šerbedžija, je napovedano na spletni strani gledališča Ulysses. Gre za obnovljeno monodramo, ki jo je Šerbedžija med letoma 1974 in 1991 odigral več kot 2000 krat.

Na sporedu bo tudi predstava Kdo se boji Virginie Woolf? Edwarda Albeeja v režiji umetniške direktorice gledališča Lenke Udovički, ki je lani doživela premiero, igralec Zijah A. Sokolović pa bo na Brionih odigral predstavo Lijevo desno glumac.

Obeležitev 20. obletnice gledališča na Brionih bo 2. avgusta z velikim koncertom, na katerem bodo poleg Šerbedžije in njegove spremljevalne glasbene skupine Zapadni kolodvor nastopili Darko Rundek, Damir Urban, Vlatko Stefanovski, Maja Posavec in drugi. Med koncertom naj bi se na posebnem zaslonu v živo oglasili številni umetniki in dolgoletni prijatelji gledališča Ulysses iz vsega sveta. Občinstvo bo dogodek lahko spremljalo organizirano z dveh večjih ladij ali pa tudi s svojih plovil, saj bo oder ob obali Malega Briona.

Urban in Stefanovski bosta letos imela še samostojna koncerta, bo pa letošnjo sezono zaznamoval tudi novi ciklus - dnevi kitare, ki ga bodo sklenili 8. avgusta s koncertom kitarskih zvezdnikov iz širše regije, ki bodo spomnili na zlato doba rock'n'rolla", so še napovedali organizatorji.

V jubilejni sezoni pa so napovedali tudi projekt Brionska soba Jamesa Joycea, ki temelji na zvočnem in vizualnem doživetju razstavnega prostora v pritličju hotela Karmen. V Joyceovi sobi bodo na ogled slike, fotografije in zemljevidi ter video in zvočne posnetki, posvečeni irskemu književniku, po čigar osrednjem delu Ulysses je gledališče dobilo ime. Na začetku sezone pa bo izšla knjiga o dosedanjem delovanju gledališča Ulysses

Gledališče Ulysses