STA, CK Španski borci, 13. 10. 2017

EnKnapGroup z Zasledovalci sreče na festivalu v Gradcu

EnKnapGroup s predstavo Zasledovalci sreče danes in v soboto gostuje na 50. izdaji enega največjih festivalov sodobne umetnosti, Steirischer herbst v Gradcu. Pod idejno zasnovo, besedilo in režijo predstave, ki je sicer nastala v koprodukciji festivala, se podpisujeta Pavol Liška in Kelly Copper, vodja newyorškega Nature Theater of Oklahoma.
:
:
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut

Predstava Zasledovalci sreče je nastala z vabilom umetniškega vodje skupine EnKnapGroup Iztoka Kovača Pavlu Liški in Kelly Copper. V leto trajajočem delu s plesalci EnKnapGroup sta mednarodno priznana umetnika ustvarila osebnoizpovedno delo, ki se giblje na meji med gledališčem, plesom in performansom.

"Gre za ljudsko zgodbo, ki se neprestano spreminja; za zgodbo o skrajno nasilnem širjenju zahodne kulture. V predstavi, ki nas med drugim popelje tudi na potovanje v Bagdad, srečamo mehiškega barmana, avstrijskega prodajalca, novodobni magični napoj in nekaj vznemirljivih kavbojskih plesov. Predstava pa plesalcem vsestranske skupine EnKnapGroup ponuja idealno platformo, na kateri lahko pokažejo vse svoje talente," so sporočili iz Centra kulture Španski borci.

Festival Steirischer herbst v letošnjem letu obeležuje pol stoletja delovanja. Festival, ki se je uspel skozi leta večkrat na novo izumiti, ob vsaki izdaji pod vprašaj postavlja lastno namembnost, hkrati pa prevprašuje potrebe občinstva in je posledično izjemna individualna platforma sodobne umetnosti, piše v sporočilu za javnost. Poleg graškega Steirischer herbst je sicer koproducent predstave Zasledovalci sreče tudi pariški Theatre de la Ville.

V Zavodu EN-KNAP so ob letošnji 10. obletnici delovanja skupine EnKnapGroup zabeležili serijo pomembnih mednarodnih gostovanj. Med drugim so z Zasledovalci sreče konec septembra nastopili na otvoritvenem dogodku festivala Divadelna Nitra na Slovaškem, že marca pa v nizozemskem Rotterdamse Schouwburg.

Predstava bo novembra gostovala v enem osrednjih evropskih prizorišč HAU 1 - Hebbel am Ufer v Berlinu, v zavodu pa se že pripravljajo tudi na gostovanja v ZDA in Aziji pozimi oziroma spomladi.

O festivalu Steirischer herbst

Festival Steirischer herbst v letošnjem letu praznuje svojo 50. obletnico delovanja. Festival, ki se je uspel skozi leta večkrat na novo izumiti, si vsako leto znova postavlja vprašanje o svoji lastni namembnosti in potrebah svojega občinstva in je posledično izjemna individualna platforma sodobne umetnosti. Kot festival je Steirischer herbst poseben v številnih pogledih: zaradi vseh raznolikih pogledov, ki jih vključuje in zaradi spodbujanja komunikacije med različnimi vejami umetnosti zahvaljujoč povezovanju različnih estetskih praks in teorije diskurza.

V svojem osrčju festival skriva željo po vključevanju mednarodnih in regionalnih ustvarjalcev in kontekstov, iz katerih prihajajo. Konec koncev je festival nastal na pobudo lokalne scene, istočasno pa je znal skozi leta (tudi, ko meje niso bile tako odprte kot danes) izjemno dobro izkoristiti bližino Slovenije, Hrvaške in držav Centralne in Vzhodne Evrope.

Paradoksalno (iz z majhno mero samo-ironije) se Steirischer herbst razume kot avantgardni festival s tradicijo. Že petdeset let velja za enega največjih festivalov sodobne umetnosti na svetu, ki je po svoji naravi multidisciplinaren. Dolgo preden se je govorilo o pomembnosti povezovanja različnih zvrsti umetnosti, je festivalu, ki je lociran v Gradcu (Avstrija), uspelo v svojem program vključiti glasbo, performans, ples, gledališče, literaturo, arhitekturo, nove medije in teorijo. Skozi leta se je fokus festivala spreminjal, vendar vedno z obzirnostjo do pogojev, ki jih posamezni umetniški žanri nosijo v svojem bistvu.

Steirischer herbst ponuja podporo sodobnim umetniškim metodam, njihovim značilnim slogom in diskurzom. Poudariti pa je potrebno, da so številne spektakularne uprizoritve, izjemne razstave, koncerti, arhitekturna raziskovanja, javne debate in številne proslave, ki jih publika v času festivala lahko doživi, zgolj ena izmed njegovih aktivnosti. V sebi festival namreč skriva tudi raziskovalni del in različne razvojne procese.

Povezava: Spletna stran festivala Steirischer herbst

EN-KNAP, Gradec, Steirischer Herbst, New York, Avstrija, ZDA