STA, 26. 9. 2017

Na Bitefu danes premiera predstave Nebeško kraljestvo v režiji Jerneja Lorencija

Na 51. Bitefu bo danes premiero doživela predstava Nebeško kraljestvo v režiji Jerneja Lorencija. Kot piše na spletni strani festivala, je vsebinsko izhodišče predstave srbska epska književnost srednjega veka, v kateri so režiserja pritegnili različni konkretni motivi. Predstava je koprodukcija Narodnega gledališča v Beogradu in Bitef teatra.

Jernej Lorenci / Foto: Asiana Jurca Avci

"Ko se o predstavi pogovarjamo pred premiero, je tako, kot da bi se pogovarjali o še nerojenem otroku. Vendar pa imam občutek, da je nek smisel v mojem sodelovanju z igralci, ki bodo nastopili pred občinstvom," je po pisanju srbske tiskovne agencije Tanjug pred premiero povedal Lorenci.

Slovenski režiser je na novinarski konferenci izrazil zadovoljstvo, da je imel priložnost sodelovati z igralci iz Srbije. "Slišal sem najrazličnejše zgodbe o igralcih iz Srbije. Govorili so mi, da nimajo discipline, da nimajo posluha za nove gledališke rešitve, a nič od tega ne drži. Moj način dela je specifičen, saj smo se na vajah dogovorili za odprte rešitve glede te fantastične zakladnice srbskih epskih pesmi. Predstava je rasla sama iz sebe skozi mojo nenehno komunikacijo z igralci," je pojasnil.

Kot je še povedal, je vsaka mitologija dinamična, vendar obstaja potreba, da se njen pomen fiksira. "Mitologijo najpogosteje zlorablja politika. Z igralci sem poskušal vstopiti v vmesni prostor, ki ga obdajajo mitomanija, mit in zgodovina. Vsakdo od nas ustvarja mit. Obstaja družinska mitologija. Jaz vsak dan ustvarjam mit. Poskušal sem se z igralci pogovarjati o tem, kje je zgodovina v vsej tej mitomaniji. Ne glede na to, ali je osebna ali družbena," Lorencijeve besede povzema Tanjug.

Predstavo bodo odigrali na dveh odrih. Prvi del bodo odigrali na odru Raše Plaovića v Narodnem gledališču, nato se bodo občinstvo in igralci preselili v Bitef teater, ker bo odigran še drugi del predstave.

V predstavi nastopajo Olga Odanović, Nataša Ninković, Nada Šargin, Hana Selimović, Branko Jerenić, Bojan Žirović, Nikola Vujović, Milutin Milošević in Slaven Došlo. Dramaturg predstave je Matic Starina, scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Belinda Radulović, skladateljica Karmina Šilec.

Po besedah direktorja Drame Narodnega gledališča v Beogradu Željka Hubača po predstavi Nebeško kraljestvo, kar se tiče repertoarja Drame, nič več ne bo tako, kot je bilo prej. Kot je še povedal, mu je zelo ljubo, da je imel podporo za ta projekt v hiši in v Bitefu.

Upravnik Narodnega gledališča Dejan Savić pa je spomnil, da je Hubač dosegel resne rezultate z Dramo Narodnega gledališča v Beogradu. "V tem kontekstu je prihod evropske gledališke zvezde, kot je Lorenci, v našo hišo naraven," je dodal.

Na festivalu Bitef, ki se bo sklenil 30. septembra, se je v ponedeljek s predstavo Biblija, prvi poskus, prav tako v Lorencijevi režiji, predstavila tudi SNG Drama Ljubljana. Režiserjeva ustvarjalna ekipa si je pri poskusu uprizarjanja Biblije za izhodišče vzela raznolika svetopisemska besedila.

Jernej Lorenci, Bitef

Povezani dogodki