Flota, 27. 8. 2010

Murska Sobota na kulturnem zemljevidu Evrope

Murska Sobota, 27. Avgust 2010 – Festival Front@ sodobnega plesa je že globoko v teku. Z vrhunskimi plesnimi predstavami in umetniki iz cele Evrope, umešča Mursko Soboto na kulturni zemljevid Evrope.


Tretji dan Fronte so gledalci videli tri solo performanse in predstavitev mladih plesalcev.

Opus 1 – plesna miniatura je predstavitev izbranih plesnih miniatur s tekmovanja mladih plesalcev, ki v organizaciji JSKD in njegove območne izpostave poteka v Celju že od leta 1992. Prireditev spodbuja mlade plesalke in plesalce v starosti od 9 do 24 let k samostojnemu ustvarjanju solo plesa ali kompozicij za največ tri plesalce. Namen tekmovanja je spodbujati ustvarjalnost mladih plesalcev, poudarjeno je samostojno delo, mentorjeva vloga pa je svetovanje, vodenje in usmerjanje mladostnika v oblikovanje lastnega plesnega izraza. Letošnja tema za OPUS 1 – plesna miniatura 2010 je zaznamovana s smrtmi treh velikih, za ples pomembnih ljudi: Pine Bausch, Marcea Cunninghama in Michaela Jacksona. Mladi ustvarjalci so preučili avtorje in njihovo delo ter k temi in vzornikom v spomin pristopili na različne, sebi lastne načine.

Četrtkov večer je bil namenjen solo predstavam. Gledalcem v Telovadnici Osnovne šole I se je najprej predstavil Krisztian Gergye, madžarski plesalec, koreograf in umetniški vodja zavoda Company of Krisztian Gergye (Not Just Dance). V predstavi »E.SCH.EROTO« je nenehno podvržen spreminjanju identitete, karakternim naravnanostim in vizualni podobi. Od nepretrganem improviziranju s kostumi, barvami in obrazno masko presenetljivo preskakuje z enega karakterja v drugega in spet nazaj, pri tem pa aktivira močno atmosfero indonezijske tradicije.
 
»Move As« koreografinje Snježane Premuš v izvedbi Primoža Bezjaka spada v linijo plesnih predstav »Zgodbe o telesu«, ki so osredotočene na telo in v katerih koreografinja raziskuje osebnost teles in telesnost oseb (eno telo – stotine identitet). Move As je četrta iz ciklusa zgodb in govori o moškem in njihovem telesu, o izražanju moči, ranljivosti, zmožnosti, o poetiki komunikacije telesa skozi gibanje in osebnosti skozi gib.

Zadnja predstava večera, »Ah.Poetry«, avstrijske koreografinje Stephanie Cumming je sledila literarnim motivom Virginie Wolf. Navezuje se na družbeno strukturo spolnih vlog ter poljubnostjo našega občutka za čas in neprostovoljnega/nehotnega spominjanja.

Gledalci v Murski Soboti so nad festivalom navdušeni, obisk predstav je odličen, saj je dvorana vsak večer polna do zadnjega sedeža.

Nocoj se obeta vrhunec pete Fronte, saj je festivalsko dogajanje danes najbolj pestro. Front@ festival namreč odpira tudi pomembna teoretska vprašanja in postaja mesto srečevanja in izmenjave idej. V spremljevalnem programu festivala je bil namenjen prostor tudi mednarodnemu forumu »Funkcija 'roba' nevladnih organizacij«, na katerem so predstavniki nevladnih organizacij, ministrstva za kulturo in lokalnih oblasti skušali opredeliti nekatere ključne poteze razvojno naravnanih nevladnih organizacij s področja kulturne produkcije, in seminarju »Rob sodobnega plesa – sodobni ples na robu III«, ki se je ukvarjal z marginalizacijo, ki se je v zgodovini sodobnega plesa dogajala v njegovem centru.

Plesno dogajanje se bo danes pričelo ob 17:30 na Trgu kulture, kjer se bosta predstavili šola za sodobni ples Ane Maletić iz Zagreba in Umetniška gimnazija Ljubljana – smer sodobni ples. Na ploščadi pred gradom bodo plesalci iz Slovenije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške na glasbo hrvaške skupine Nimbus Dei uprizorili improvizacijski napad. Gledalci bodo lahko v živo spremljali rojevanje idej in prepletanje plesa. Dogajanje na odru ne bo strukturirana predstava, temveč živ proces komuniciranja, ki vključuje ples kot jezik, način izražanja.

V sklopu projekta Dance Explorations Beyond Front@, ki s spodbujanjem podpira produkcijo in predstavitev sodobnega plesa za umetnike in občinstvo na obmejnih območjih severovzhodne Slovenije, jugovzhodne Avstrije, zahodne Madžarske in Severovzhodne Hrvaške, bomo zvečer v telovadnici Osnovne šole I videli dve slovenski premieri: skupno produkcijo mreže Beyond Front@, nastale v sodelovanju koreografov in plesalcev iz Hrvaške in Slovenije z naslovom »To whom it may concern« (koreografija Gregor Luštek in Rosana Hribar) ter skupno produkcijo mreže nastale v sodelovanju koreografov in plesalcev iz Avstrije in Slovenije z naslovom »A kind of magic« (koreografija Stephanie Cumming).

Tako kot vsak večer bodo po nastopih na prizorišču potekal pogovori o predstavah.

Flota, 29. 11. 2016
Triptih Posvetitev pomladi
Flota, 20. 5. 2009
Snježana Premuš: TIHO TELO