Flota, 22. 6. 2012

Zavod Flota nadaljuje uspešen mednarodni projekt Beyond Front@

Zavod Flota, Murska Sobota, ki ga vodi umetniški vodja Matjaž Farič je od leta 2008 koordinator mednarodne mreže Dance Explorations Beyond Front@. Z letošnjim letom mreža vstopa v drugo fazo delovanja pod skupnim naslovom Bridging New Territories (Povezovanje novih območij), ki se odvija s pomočjo sredstev Programa Kultura Evropske unije.
:
:

foto Ksenija Španec

Po uspešno zaključenem plesnem raziskovanju med letoma 2008 in 2010, zavod Flota s partnerskimi organizacijami iz Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Velike Britanije nadaljuje nov cikel dveletnega sodelovanja v projektu Beyond Front@: Povezovanje novih območij. Cilj projekta je spodbujanje javnega interesa za sodobni ples, ter spodbujanje sodelovanja večjih urbanih območij z manjšimi skupnostmi pri razvoju skupnih programov. Organizacije, partnerji v projektu, izmenjujejo informacije in programe ki jih v skupnih akcijah posredujejo svojemu občinstvu. Delovanje mreže predstavlja platformo za izmenjavo izkušenj in različnih oblik kulturnega sodelovanja v regiji in širše, ne glede na meje in predsodke. Partnerji v projektu so: Flota iz Slovenije, Hrvatski institut za pokret i ples, Dance Identity in Offenes Haus Oberwart iz Avstrije, Pro Progressione iz Madžarske ter Greenwich Dance Agency iz Velike Britanije.

Druga faza sodelovanja se je uspešno začela v začetku junija, v okviru 29. Tedna sodobnega plesa v Zagrebu s konferenco  v okviru programskega sklopa Dialogue Beyond Front@: „Radosti so-pripadanja“. V Dance Communication Labu, improvizacijiskem dogodku, pa so ustvarjali plesalci, glasbeniki in koreografi iz Avstrije, Slovenije, Velike Britanije, Madžarske in Hrvaške. Slovenska predstavnica je bila mlada plesalka in koreografinja Evin Hadžialjević.

Aktivnosti mreže se nadaljujejo konec tega meseca v Londonu, pod okriljem partnerske organizacije Greenwich Dance Agency, kjer bodo ponovno raziskovali plesalci in koreografi v okviru Kulturne olimpijade London 2012 in festivala Big Dance. Dogodek v Londonu je hkrati tudi začetek priprav na skupno produkcijo, v kateri bo sodelovala tudi slovenska plesalka Kaja Janjić. Premiera je načrtovana v letu 2013.

Del aktivnosti evropskega projekta Beyond Front@: Povezovanje novih območij je tudi festival 7. Front@ sodobnega plesa, ki ga zavod Flota organizira med 24. avgustom in 1. septembrom 2012 v Murski Soboti, kot del programa Evropske prestolnice kulture Maribor 2012.