STA, 16. 11. 2019

Mozart in Handke med vrhunci 100-letnice salzburškega festivala 2020

Salzburški poletni festival bo julija in avgusta naslednje leto praznoval svojo 100-letnico. Med vrhunci, s katerimi bodo zaznamovali jubilej, organizatorji napovedujejo dela najbolj slavnega avstrijskega skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta in letošnjega Nobelovega nagrajenca za literaturo Petra Handkeja.
:
:

Foto: Pixabay

Mozart bo zastopan z operama Don Juan in Čarobna piščal ter številnimi koncerti, kontroverzni avstrijski pisatelj Handke pa bo prispeval novo igro o mladeniču, ki se je leta 2003 žrtvoval v Pragi z nasprotovanjem političnemu, družbenemu in okoljskemu dogajanju.

Protest in sprememba pa ne bosta le v središču Handkejeve igre, ampak tudi v dveh opernih produkcijah, ki jih bodo prav tako uprizorili prihodnje poletje: Boris Godunov ruskega skladatelja Modesta Musorskega in Intolleranza 1960 italijanskega komponista Luigija Nona.

Direktor festivala Markus Hinterhäuser je povedal, da se je festival leta 1920 začel ne le kot kulturni projekt, ampak tudi kot politični dogodek, ki bi razvil nov, utopičen pogled na svet po prvi svetovni vojni. Odtlej je festival napisal "nič več in nič manj kot 100 let kulturne zgodovine", je dejal.

Salzburg velja za eno najbolj pomembnih predstavitev klasične glasbe na svetu, poleg festivalov, kot so Bayreuth v Nemčiji, Glyndebourne v Veliki Britaniji in Aix-en-Provence v Franciji.

Miroljubne korenine festivala bo po poročanju dpa podčrtal mladi litovski dirigent Mirga Grazinyte-Tyla, ki bo vodil izvedbo Vojnega rekviema Benjamina Brittna. Na programu jubilejne sezone pa bodo tudi grški maestro Teodor Currentzis, ki bo dirigiral Don Juanu, ruska sopranistka Anna Netrebko, ki bo pela naslovno vlogo v Puccinijevi Tosci in ameriški režiser Robert Wilson, ki bo postavil Händlov oratorij Mesija.

Salzburški festival