STA, 24. 10. 2019

V Celju premiera avtorske predstave Mihe Firšta Komedija o artu

V Likovnem salonu Celje bo nocoj premiera nove gledališke produkcije Hiše kulture Celje, avtorske predstave Mihe Firšta Komedija o artu. Ob tem bo Firšt predstavil tudi tiskano izdajo svoje glasbene kompozicije Večna skladba, ki traja - neskončno, so sporočili iz Hiše kulture Celje.

Predstava s pomočjo množice zanimivih zgodovinskih podatkov, vicev in gledaliških eksperimentov prebrska svet umetnosti iz matematične, kontekstualne in konceptualne perspektive, mimogrede podre nekaj svetovnih rekordov, odpre številne filozofske razprave in odkriva nove poti do hitrega zaslužka. Vse z enim samim ciljem - slehernega gledalca navdušiti nad umetnostjo do te mere, da si brez nje ne bo več znal predstavljati življenja, navajajo v celjski hiši kulture.

Ustvarjalci predstave so, poleg Mihe Firšta, ki v njej nastopa, mentor igre Kristian Koželj, scenograf Matija Kovač in dramaturginja Nuša Komplet Peperko.

Na predstavi bo Firšt predstavil tudi tiskano izdajo svoje glasbene kompozicije Večna skladba, ki traja - neskončno. Skladba je zapisana s tremi računalniškimi algoritmi, ki izpisujejo decimalke števila pi ter legendo in glasbeno matriko, ki iz teh decimalnih števil določajo vsak naslednji ton.

Ker je teh števil neskončno, neskončno dolgo traja tudi skladba, brez da bi se kakšen del začel ponavljati. Do zdaj je za najdaljšo glasbeno kompozicijo veljala skladba Organ/ASLSP ameriškega skladatelja Johna Cagea, ki traja 638 let.

Muzikologinja Anuša Plesničar v spremni besedi ugotavlja, da skladba "zasleduje pojem eksperimentalnega v cageovskem dojemanju glasbenega performansa in nadaljnjem osmišljanju faktorja glasbenega poustvarjalca, ki se riše v inovativni in predvsem osveženi luči" ter da "predstavlja prerez in koherentno združevanje različnih umetniških smeri glasbenega ustvarjalnega polja 20. stoletja in tudi nujno nadgradnjo glasbeno-filozofske miselnosti 21. stoletja".

Producent predstave je Hiša kulture Celje, soorganizator pa Center sodobnih umetnosti Celje.