SMG, 6. 10. 2010

Mladinsko prvič na Kitajskem

Slovensko mladinsko gledališče je s predstavo EDA – ZGODBA BRATOV RUSJAN gostovalo v Šanghaju na Kitajskem kot del slovenskega programa na svetovni razstavi EXPO 2010.
:
:

Na fotografiji: Ivan Peternelj in Robert Prebil / foto Matej Peternelj

Slovensko  mladinsko  gledališča  se je pravkar vrnilo iz Šanghaja, kjer  je s predstavo Eda – zgodba bratov Rusjan, avtorice in režiserke Nede Rusjan Bric,  gostovalo ob zaključnih dneh letošnje svetovne razstave EXPO 2010.

Poleg predstavitve dežele v Slovenskem paviljonu naša država predstavlja tudi svojo kulturo, zato se je v šestih mesecih na Kitajskem zvrstilo precej slovenskih umetnikov, večinoma glasbenikov pa tudi pisateljev, plesalcev in likovnikov. Za konec  je tja odpotovala predstava o bratih Rusjan, naših pionirjih letalstva in hkrati o večnih vprašanjih, kako izpolniti svoje sanje, prestopiti bregove naših prepričanj  in poleteti  preko meja  znanega. Zmes  filma, projekcij in vizualnih podob se skupaj z igro dveh igralcev združijo v gledališko predstavo, v kateri  na odru igrata Ivan Peternelj in Robert Prebil, v filmski zgodbi pa Daša Doberšek, Jožica Avbelj in Ivo  Barišič, ki je kot predstavnik SNG Nova Gorica, koproducenta predstave, tudi prisostvoval predstavi v Šanghajskem centru za dramsko umetnost. Občinstvo, med drugim tudi v Šanghaju živeči Slovenci, predstavniki drugih držav na Expu in predstavniki Javne agencije RS za podjetništvo in tuje investicije, ki  je gostovanje tudi  soorganizirala, je bilo nad predstavo navdušeno, podjetniki zlasti nad sporočilom zgodbe o tveganju, strahu in pogumu, saj  se morajo, po njihovih besedah, tudi sami nenehno soočati s podobnimi vprašanji in strahovi, prav tako pa tudi nositi posledice svojih odločitev. Kitajsko občinstvo je bilo najbolj navdušeno nad projekcijami, prepletanjem filma in gledališča in vizualno - senzornim učinkom nasploh.

Slovensko mladinsko gledališče je tako uspešno opravilo še eno gostovanje, tokrat prvič na Kitajskem, že čez dva tedna pa se z isto predstavo odpravlja v Egipt, kjer bo gostovalo na festivalu CITEF v Kairu.

Povezave:

- Fotogalerija na SiGledal

EXPO 2010, Šanghaj, SMG, Kitajska