SMG, 30. 9. 2010

Eda – Zgodba bratov Rusjan gostuje v Šanghaju na Kitajskem

Predstava je del slovenskih prireditev v okviru svetovne razstave EXPO 2010. Gostovanje je omogočila Javna agencija RS za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI). Slovensko mladinsko gledališče se tokrat na Kitajskem predstavlja prvič.
:
:

Ivan Peternelj in Robert Prebil / foto Matej Peternelj

Neda R. Bric je navdih za svojo predstavo našla v zgodovini slovenskega letalstva in bratih Rusjan. Projekta o Edvardu, Ikaru, ki je s petindvajsetimi leti strmoglavil in tako postal prva žrtev letenja pri nas, ter Josipu, konstruktorju njunih letal, se je lotila skozi prizmo dekleta, ki v iskanju svojih korenin naleti na zgodbo bratov Rusjan, prek katere se ji razprejo vprašanja o lastnem življenju: koliko smo pripravljeni tvegati pri življenjskih odločitvah in koliko opustiti zaradi okoliščin, strahu, odgovornosti? Kdaj, kako in ali sploh hočemo prestopiti črto, ki loči povprečneža od zmagovalca? So tisti, ki so na vrhu, tam po naključju?

Predstava, svojevrsten preplet gledališkega in filmskega medija, je na festivalu komornega gledališča SKUP na Ptuju dobila nagrado satir za posebne umetniške dosežke, besedilo pa je slovenska žirija Evropske gledališke konvencije uvrstila med najboljše evropske tekste, uprizorjene v zadnjih dveh letih.

Slovenija na Expu 2010

Universal Exposition oziroma Expo, znan tudi kot svetovna razstava, je po ekonomskem in kulturnem vplivu tretji največji svetovni dogodek, takoj za svetovnim nogometnim prvenstvom in olimpijskimi igrami. Številne obiskovalce pritegnejo predvsem nacionalni paviljoni, ki jih pripravijo države udeleženke. Večina razstavljenih struktur je postavljenih izključno za Expo in jih po koncu razstave podrejo. Vseeno pa obstaja nekaj izjem, med katerimi je gotovo najbolj znan Eifflov stolp.

Slovenija na Expu tokrat sodeluje s paviljonom v velikosti 1000 m2. V povezavi z Ljubljano kot Unescovo svetovno prestolnico knjige so njegova osrednja tema knjige.

Predstava bo gostovala na Kitajskem 2. oktobra ob 19.30 v Šanghajskem centru za dramsko umetnost (Drama Salon).

Povezave:

- Slovenska spletna stran Expa 2010
- Več o predstavi
- Fotogalerija na SiGledal

Kitajska, Šanghaj, SMG