STA, 7. 1. 2020

Mladi Valentin Schwarz bo režiral Nibelungov prstan v Bayreuthu

Mladi avstrijski režiser Valentin Schwarz bo letos skupaj s svojim rednim scenografom Andreom Cozzijem iz Milana režiral monumentalni šestnajsturni Nibelungov prstan Richarda Wagnerja za festival v Bayreuthu. To je bila morda ena najbolj presenetljivih kadrovskih odločitev v kulturi v letu 2019, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
:
:

Foto: Pixabay

Z Wagnerjevim mestom je Schwarz že imel povezavo kot štipendist Wagnerjevega sklada v Bayreuthu. Prepričal pa je s postavitvijo scenske igre Mare Nostrum Mauricia Kagla v Kölnu, je svojo odločitev, da bo za operno tetralogijo angažirala mladega umetnika, rojenega leta 1989, utemeljila umetniška vodja festivala Katharina Wagner.

Po poročanju agencije bo to velik skok v prvo ligo režiserjev glasbenega gledališča, napoveduje pa se od leta 2017, ko je Schwarz skupaj s svojim dolgoletnim sodelavcem Andreo Cozzijem prejel nagrado na mednarodnem režiserskem tekmovanju Ring Award v Gradcu, kjer ni dobil le glavne nagrade, ampak tudi štiri posebne nagrade za interpretacijo Donizettijevega Don Pasquala. V gledališču je ta nagrada zanesljiva odskočna deska v karieri.

Schwarz je študiral na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnostjo na Dunaju in deloval kot asistent velikanov, kot so Jossi Wieler, Armin Petras in Kiril Serebrenikov. Režiral je Verdijev Ples v maskah in Puccinijevo Turandot v Darmstadtu ter Bartokov Grad vojvode Sinjebradca in Bizetovo Carmen v Weimarju. Dunajsko občinstvo ga je spoznalo lani z interpretacijo Mozartove opere Cosi fan tutte.

Konec februarja bo dvojec postavil Offenbachovo opereto Banditi v Državni operi v Dresdnu, potem pa se bo osredotočil na bayreuthski Zeleni grič, kjer bodo Wagnerjevo tetralogijo začeli 27. julija z Renskim zlatom.

Wagnerjev festival, Valentin Schwarz